ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Турция ще строи канал между Мраморно и Черно море


Гледане на Кафе
Новият пролив, който ще се нарича Истанбулски канал, ще се появи до 15-милионния мегаполис Истанбул, разположен по бреговете на Босфора. За това съобщава турският премиер Тайип Ердоган.
  Каналът ще бъде разположен в европейската част на Истанбул, и ще стане един от най – крупните проекти на ХХІ в. Неговата реализация ще намали значително, интензивното движение по един от най – натоварените проливи в света – Босфора, през който ежегодно се превозват по около 150 млн. тона нефт – отбелязва турският премиер. Според Ердоган, проектът Истанбулски канал е мултифункционален. Средната дълбочина на канала ще е 25 м , а ширината – 145 – 150 м. През него ще могат да преминават най – големите кораби в света.
  Той съобщава, че себестойността на проекта, над който продължително са работили специалисти, остава в тайна. Инженерните работи по проекта ще бъдат извършени в продължение на две години.
  Очаква се, в близост до канала да бъде построено най – голямото летище в Турция. В момента в Истанбул има две международни летища: „Ататюрк” в европейската част и Sabiha Gökçen - в азиатската.
  Изпълнението на проекта за изкуствен канал през Истанбул ще струва на Турция 20 млрд. долара.
  Гледане на Кафе
Дата: 29 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Турция ще строи канал между Мраморно и Черно море
Турция ще строи канал между Мраморно и Черно море
Новият пролив, който ще се нарича Истанбулски канал, ще се появи до 15-милионния мегаполис Истанбул, разположен по бреговете на Босфора. За това съобщава турският премиер Тайип Ердоган.
Мъртво море не е толкова мъртво
Изследователи от университета Бен Гурион в Негев (Израел), заедно с колегите си от Института по морска микробиология Макс Планк (Германия), проведоха за пръв път подводна експедиция в Мъртво море.
Основателят на PayPal строи либертарианската утопия върху плаващи острови
Идеята е, на тези своеобразни независими територии, да се формират нов тип общества, чиято основа е личната свобода. Общностите ще бъдат свободни от наредби, закони и морални конвенции, включително регламенти за неща като заплати или ...
Монголия
Монголците съдействали за обмена между нациите, като създали нови и усъвършенствали стари системи. Благодарение на монголците, почти всички страни излезли от своята изолация и това е първата глобализация в света.
В Германия изобретиха хибрид между автобус и трамвай
Няколко научно изследователски институти на страната се обединили, за да финализират проект за електрически градски транспорт, който не изисква релси и жици.
Хиляди години любов между човека и дрождите
Откъде се е взела у човека, като биологичен вид, такава любов към нещо, което му причинява толкова много проблеми.
Ново устройство за правене на снимки – гъвкаво, плоско и прозрачно
Устройството е създадено на основата на полимерен филм, известен като луминесцентен концентратор.
Китайски букви. Буква Б – страница 6
Китайски букви. Буква Б – банка, банджо, Бангладеш, Банкок, бандит, банан, бамбукова тръба, бамбукова пръчка, бамбукова горичка, бамбукова ограда, бамбуков стол, Балтимор, Балтийско море, балада
Лондончани ще слушат шума на прибоя
Британският художник Бил Фонтана е създал инсталация - Бял звук: в продължение на три седмици, считано от 22 септември, лондончаните преминаващи покрай музея Wellcome Collection, ще чуват шума на морето и полъха на вятъра в провлака ...
Физкултура в умерени количества
Как да се намери границата между ползата и вредата.
123456 ... 19
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други