ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Техно-панталони защитават дървосекачите от резачката


Гледане на Кафе
Немски инженери тестват дреха, която е в състояние да изключи моторната резачка, ако тя е на опасно разстояние от краката на човека.
  В дърводобивната промишленост на Германия ежегодно се регистрират около 1700 наранявания, а около 100 от тях – са дълбоки порезни рани на краката. За да се закърпи рана от моторен трион, са нужни десетки шевове.
  Защитното облекло, което физически предпазва от нещастни случаи, съществува и се използва, но то е неудобно за работа, поради голямата му плътност и значително тегло. Изследователи от Института Hohenstein и Университета в Бремен са създали електронна защита, въз основа на вшити в панталоните сензори.
  Сензорите с дължина няколко сантиметра имат чувствителни елементи, разположени на малки разстояния един от друг. Под действието на магнита, който е затворен в работната част на резачката, тези елементи влизат в контакт един с друг и изпращат радиокоманда за изключване на инструмента. Резачката се изключва и при недостатъчен заряд на батерията, захранваща сензорите.
  Единственото опасение, което сензорната система може да предизвика у професионалистите, е невъзможността за извършване на някои действия, изискващи близост на краката с триона. Затова пък, тя не утежнява облеклото и не сковава движенията на дървосекача. Панталоните издържат на многократно пране, въпреки че ръководителят на проекта Ян Берингер казва, че това свойство трябва да бъде подобрено.
  Прототипът на изделието се тества в момента в работни условия. След това може да започне търсенето на търговски партньори, които да доведат „умните“ панталони на пазара. Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Техно-панталони защитават дървосекачите от резачката
Техно-панталони защитават дървосекачите от резачката
Немски инженери тестват дреха, която е в състояние да изключи моторната резачка, ако тя е на опасно разстояние от краката на човека.
Цигарените угарки защитават металните тръби от корозия
Химическият екстракт от цигарените угарки може да се използва за защита на металните тръби от корозия.
Разработен е гипс за рани
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други