ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели


САЩ изнесе официален доклад за разработката на много перспективната технология SolarWindow, позволяваща превръщането на прозрачните стъклени прозорци в слънчеви панели, генериращи електроенергия.
  Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.

Гледане на Кафе

  Новото органично електрогенериращо покритие се състои от водород и въглерод и може да се нанася върху всяко стъкло. При това, може да се регулира коефициентът на прозрачност и оттенъкът на стъклото, в зависимост от желанието на клиента и техническите изисквания на архитекта на сградата.
  В сравнение с другите фотоволтаични генератори, новото покритие не изисква при производството си повишена температура и налягане. То просто се нанася чрез пръскане при стайна температура, което значително ще намали разходите, например, при оборудването на огромни парници или небостъргачи.
  В хода на тестовете, изследователите нанесли новото покритие върху гъвкав филм, направен от разпространената пластмаса - полиетилен терефталат. Разработчиците смятат, че такива „тонирани“ филми могат широко да се използват за прозорци на къщи, автомобили и др.
  Прототипът на електрогенериращото стъкло успешно създава напрежение, което е достатъчно да се захрани източник на светлина или малък електродвигател. При това, енергия може да се получава не само от слънчево, а и от изкуствено осветление.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
Panasonic ще изгражда Еко град с хиляди домове, захранван изключително с алтернативна енергия
Селището трябва да се появи в близост до японската столица през 2014 година. Електрическата и топлинна енергия е планирано да се получават от слънчеви панели и горивни клетки.
Превърнаха виадукт в мощен алтернативен генератор на енергия
Идейният проект на италианските архитекти включва комбинирано използване на слънчеви панели и вятърни турбини. Едно мостово съоръжение ще осигури енергийните нужди на малък град.
Цветочувствителните слънчеви батерии - с ново ниво на ефективност
Променяйки компонентите и цвета на фотоелектрическия конвертор, швейцарски учени са успели да повишат този показател до 12.3%.
В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия
Покритият участък от пътя в района на белгийския Антверпен бил оборудван със слънчеви панели. Произвежданото от тях електричество е достатъчно за захранването на двигателя на скоростния влак и железопътната инфраструктура.
Докинг станцията Philips Fidelio ще превърне смартфоните Android в аудиоцентър
Philips представи три докинг станции от линията Fidelio с динамики, позволяващи да превърнат комуникаторите Android в компактна аудиосистема.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Как един мъж може да се превърне в жена
Изключването само на един ген в мъжките полови жлези – дори у възрастен индивид – води до превръщането му в жена.
Електроенергия може да се получава от въздуха
Представена е ефективна технология за улавянето на излишната енергия, която се освобождава в процеса на работа на телевизионни и радиоприемници, мобилни устройства и различни системи за връзка.
Осем необичайни вида транспорт
Автобуси, таксита, влакове и самолети се срещат навсякъде по света. Пътуването до мястото което ви интересува може да се превърне в истинско приключение, ако го направите на някои от най – необичайните видове транспорт.
123456 ... 44
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други