ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Тетрисите помагат да се справим със спомените за травмиращи събития

Гледане на Кафе
 Популярната компютърна игра „тетрис”, помага на хората да се справят с внезапните спомени за събития от миналото, които са свързани с нанесени травми. Това не е свойствено за другите типове игри и може да бъде използвано в медицината, за борба с пост травматичния депресивен синдром, предава РИА „Новости”.
  Спомените за травмиращи събития, са отличителна черта на пост травматичния депресивен синдром, който най-често се среща у войници, участвали в бойни действия. Той е свойствен и за хора, понесли тежко физическо увреждане, неизбежно съпровождащо се и с психическа травма.
  Хората с пост травматичен депресивен синдром, с по-голяма вероятност от здравите, могат да станат недееспособни или да загинат в резултат на нещастен случай, или от болест. При този синдром, спомените за травмиращите събития нахлуват в съзнанието на човека, и го заставят отново да преживее психотравмиращата ситуация. В резултат, хората губят възможността да построят цялостна картина, с последователното развитие на травмиращата ситуация и могат да възпроизведат в паметта си само кратки откъси. Това периодично възпроизводство в паметта, им носи огромен психологически дискомфорт.
   Интересното е, че тази интелектуална игра увеличава броя на спомнянията за травмиращите събития, без това да става внезапно.
  В хода на експеримента било установено, че у играчите на тетрис, внезапното връщане на събитията в паметта е два пъти по-малко, отколкото на хората в контролната група, които просто разглеждали снимки.
  Тетрисите не просто отвличат вниманието на хората, но взаимодействат с умствения механизъм, отговарящ за формирането на внезапните спомени. Този ефект от играта на тетриси се състои не в отстраняване на спомените, а в изглаждането на техните „остри ръбове”.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Тетрисите помагат да се справим със спомените за травмиращи събития
Тетрисите помагат да се справим със спомените за травмиращи събития
Играенето на популярната компютърна игра „тетрис”, помага на хората да се справят с внезапните спомени за събития от миналото, които са свързани с нанесени травми.
Медузи ще помагат при диагностика на рак
Учени от Йоркския университет в Северна Англия са направили ново откритие. Оказва се, че флуоресциращите клетки на медузите могат да помогнат при ранната диагностика на рак
Роботи – бебета ще помагат при изучаване на процеса на формиране на човешкото ходене
Механичните същества не само се движат като едногодишни деца, но са в състояние да се учат на нови движения.
Embrace - гривна-компаньон за смартфони
Аксесоар за смартфони, информиращ потребителя за различни събития.
Възприятието за миналото определя удовлетворението от живота
Начинът, по който човек възприема миналото си, въздейства на отношението му към настоящия живот по – силно, отколкото основните личностни черти.
Една таблетка може да ви избави от неприятните спомени
Учените от университета в Монреал (Канада) са намерили начин да заличават лошите спомени, потискайки нивото на хормона кортизол. Смята се, че лошите спомени са свързани с този хормон и според идеята на учените, контролирайки ниво му, ...
Как да започнете разговор с приятели или непознати – 5 проверени начина
Ако имате проблем със започването на разговор с непознати, то тези прости съвети ще ви помогнат да не се криете по ъглите на многолюдно парти или на прием.
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Кен Ливайн - BioShock може да мине и без филмова адаптация
В интервю мениджърът на студиото Irrational Games Кен Ливайн каза, че има проблеми с освобождаването на филма по мотиви от серията BioShock.
Чувство за време
Времето, наред с пространството, е една от основните форми, в които съществува материята. Всички наши анализатори възприемат движението на материята не само в пространството, но и във времето. Всички биохимични и физиологични процеси ...
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други