ТЪРСИ
Гледане на Кафе

С миенето на стъкла ще се заеме робот – гущер


Гледане на Кафе
Способността на механизма да се движи по повърхността на прозореца се обезпечава от налягането на водната струя.
  Въпреки, че китайските учени са били вдъхновени от способността на гущера да се изкачва плавно по вертикални повърхности, механичният „мияч” използва други принципи на движение. Ако крачката на гущера се задържат за сметка на Ван-дер-Валсови сили, то роботът използва ефект, следващ от закона на Бернули. Той гласи, че между телата,разположени на границата на потока от движещи се течност или газ, възниква притегляне. Този принцип,ако си спомним, бяха се възползвали новозеландски конструктори, използвайки въздушна струя, която се движи със свръхзвукова скорост. Китайските им колеги вместо въздух използвали вода, канализирана чрез тънък шланг. С помощта на бутало и електромагнитен клапан, течността се насочва към разпределителна система във вътрешността на корпуса с четири дюзи. Диспергирайки се по ръба на дюзите, водата формира в техния център област с понижено налягане, благодарение на което, роботът може да удържа не само себе си, но и товара, два пъти превишаващ собственото му тегло. 
  Част от „полезния товар” може да бъде обем от почистващи препарати, които заедно с водния поток ще постъпват към неподвижната миеща „ръка”.  Придвижването на механизма става със същото устройство, захранвано от акумулатор, който обезпечава движението на рамата с дюзите.
  Демонстрацията на устройството се състоя на преминалата през този месец конференция в Шанхай ICRA 2011, посветена на "най-добрият робот за по-добър живот." 
 
Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: С миенето на стъкла ще се заеме робот гущер
С миенето на стъкла ще се заеме робот – гущер
Въпреки, че китайските учени са били вдъхновени от способността на гущера да се изкачва плавно по вертикални повърхности, механичният мияч използва други принципи на движение.
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
Вече вместо Вас – робот в офиса
На интерактивната изложба SXSW в Остин (Тексас) бяха представени роботи за дистанционна работа в офис.
В Естония се появи женски робот-манекен за виртуална проба на дрехи
Основният проблем при закупуването на дрехи по интернет, без да броим сигурността на електронните плащания, е невъзможността да се пробва дрехата, която ви харесва.
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
Робот – трансформер
Малкото експериментално устройство е оборудвано както с колела, така и с перки за издигане във въздуха. Трансформерът, който все още няма име, се справя успешно и с двете задачи.
.Robotalk. гласов робот – помощник
Японската компания Okamura Corporation е разработила роботизираният помощник за конферентни зали и офиси – Robotalk.
В Япония е създаден робот за изследване на стомашно-чревния тракт
Kапсулоподобното устройство е в състояние да се движи самостоятелно в човешкия стомах и други храносмилателни органи, изпращайки на медиците информация за случващото се наоколо.
Научиха робот да разпознава продукти от супермаркет
Механичният помощник сортира покупките Ви, поставя ги в плик и Ви помага да ги отнесете в къщи.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други