ТЪРСИ
Гледане на Кафе

С металната корозия ще се бори електричество


  Британски учени предлагат, стоманените конструкции да бъдат подлагани на електричен шок, за да се предотврати саморазрушаването им.

Гледане на Кафе
Електричеството не може да победи корозията, но може да я намали. (снимка: Jana Renee Cruder/Corbis)

  Група специалисти от Университета Хертфордшир, начело сАндреас Хрисанту/Andreas Chrysanthou/, провеждащи експерименти за влиянието на електричеството върху микроструктурата на стоманата, изяснила, че то помага за снижаване на корозията с 50 %. Били проведени седем опита, в които през стоманени листове, с дебелина от 0,8 до 1,5 мм и цилиндричен диск с диаметър 10 мм, пропускали ток. В един от тестовете, въздействали на метала с електромагнитно поле около 3 минути.
  Учените успели да получат по – еднородна структура и частично да се избавят от остатъчното напрежение – механичното напрежение, оставащо в метала след въздействието на външни сили и водещо до дефекти, които на свой ред, променят електрохимичното поведение на метала. Ако те не се отстранят навреме, могат да станат причина за корозия.
  Засега учените не са разбрали напълно механизма на тези процеси. Например, не е ясно, колко дълго и колко често трябва да "електрифицират" стоманата, така че да се постига желания ефект. 
  С разработката си, г-н Хрисанту възнамерява да предизвика интереса на частните инвеститори: загубите от корозия са огромни и само във Великобритания са около 30-40 млрд. евро ежегодно. За сега учените провеждат изследването си с безвъзмездната помощ на европейският фонд Marie Curie Incoming International Fellowships, в размер на € 278,7 хил.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: С металната корозия ще се бори електричество
С металната корозия ще се бори електричество
Британски учени предлагат, стоманените конструкции да бъдат подлагани на електричен шок, за да се предотврати саморазрушаването им.
Цигарените угарки защитават металните тръби от корозия
Химическият екстракт от цигарените угарки може да се използва за защита на металните тръби от корозия.
Пръстови отпечатъци и електричество
Модерните техники за дактилоскопия на местопрестъплението се развиват, но за сега са далеч от съвършенството. Обикновените способи, не винаги са надеждни. При използването на химически агенти например, взетата проба би могла да се ...
Човешкият нос – източник на електричество
Технологията, предложена от американски изследователи, се основава на пиезоелектричният ефект в човешкия нос, възникващ под влияние на дишането.
Вижте прахосмукачката Dyson, която се бори с огън
И след всичко това, прахосмукачката работи.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Apple патентова универсален захранващ адаптер
Apple е подала в американското ведомството за патенти и търговски марки (USPTO) заявката за патент на захранващ адаптер, подаващ електричество едновременно на няколко приспособления от различен тип.
Цветочувствителните слънчеви батерии - с ново ниво на ефективност
Променяйки компонентите и цвета на фотоелектрическия конвертор, швейцарски учени са успели да повишат този показател до 12.3%.
В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия
Покритият участък от пътя в района на белгийския Антверпен бил оборудван със слънчеви панели. Произвежданото от тях електричество е достатъчно за захранването на двигателя на скоростния влак и железопътната инфраструктура.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други