ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Съставен е 21-томен речник с клинописните думи на Месопотамия


Гледане на Кафе
Завършен е мащабен проект по установяване, тълкуване и систематизиране на контекста на думи, написани с клинопис върху глинени плочки и издълбани в камък от вавилонци, асирийци и други народи на Месопотамия, живели в периода 2500 г. пр.н.е. и 100-та г. от н.е.
  За съставянето на обемния, 21- томен, речник от Чикагският университет са били необходими 90 години! „Гордея се и мисля, че новите речници са градивни” – казва Марта Рот, главен редактор на многотомното издание, над което тя работи от 1979 г.
  „Чикагският асирийски речник (Chicago Assyrian Dictionary, CAD) е важен и уникален принос на нашите изследователски институции в разбирането на древните цивилизации от Близкия Изток. Речникът е най-впечатляващият от известните ми опити, да се систематизира и да се направи достъпен акадския език.” - казва директорът на Института по ориенталистика Gil Stein. „Асирийският речник не е просто списък. Всяка дума има подробна история и набор от приложения. Всъщност, това е енциклопедия на културната история на Месопотамия. Той е незаменим инструмент за всеки учен, изучаващ писмените свидетелства за Месопотамската цивилизация” – продължава г-н  Stein.
  Robert Biggs, почетен професор на Института по ориенталистика, съавтор на речника и археолог, разказва: „Изкопавате плочицата, махате от нея мръсотията и виждате, че някой е писал за раждането на едно дете, или молба за удължаване на заема до следващата реколта на зърното. Тогава разбираш, че това не са само царе и царици, а култура с обикновени хора, със същите проблеми, които безпокоят и нас.”
  Проектът е започнат през 1921 г. от Джеймс Хенри Брестед, основател на Института по ориенталистика при Чикагския университет и един от водещите археолози за Близкия Изток. Първоначално трудът е бил замислен като речник на асирийски език, но се оказало, че асирийският е диалект на друг семитски език – акадския.
  В годините изследователите са попълнили милиони картони, описвайки 28 хиляди думи. Всяка дума е имала по няколко картона, в зависимост от различните значения и контекста. В последният том, например, статията за думата «umu», означаваща «ден », заема 17 страници.
  Гледане на Кафе
Дата: 7 - ми юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Съставен е 21-томен речник с клинописните думи на Месопотамия
Съставен е 21-томен речник с клинописните думи на Месопотамия
Завършен е мащабен проект по установяване, тълкуване и систематизиране на контекста на думи, написани с клинопис върху глинени плочки и издълбани в камък от вавилонци, асирийци и други народи на Месопотамия.
Българо – банатски речник
Речникът е съставен за ползване от потомци на банатски българи, които не знаят добре банатски диалект и от всички, за които е любопитно.
Древна Месопотамия
Месопотамската цивилизация е една от най – древните, ако не и най – древната в света. Именно в Шумер, в края на ІV-то хилядолетие пр.н.е., човешкото общество, едва ли не за пръв път, излиза от първобитния стадий и встъпва в епохата ...
Пет упражнения развиващи креативност
Ето няколко начина за развитие на креативността. Повтаряйте упражненията всеки ден по няколко пъти и непременно ще се превърнете в творческа личност...
Роботите получиха свой собствен език
За да разберете същността на проекта Lingodroid, стартиран от Рут Шулц и нейните колеги от университета в Куинсланд, представете си, че в един прекрасен ден сте забравили родния си език, но гласът ви е запазен. Тогава, срещнете някого, ...
Има ли някакъв смисъл в езика?
Езикът е една от най – големите загадки на човечеството. Съществуват хиляди езици, неприличащи един на друг. Във всеки език има хиляди думи, които изглеждат произволно избрани, без оглед на това, което се предполага, че трябва да обозначат. ...
Учат изкуствен интелект да играе ръчно на компютърни игри
По начало, значението на думите за компютъра е неизвестно. Regina Barzilay и колегите и са предложили просто решение на идеята – обикновена компютърна стратегия с вградено ръководство за играча.
Очаквайте ерата на добрите новини
Добрите новини, ако сте забелязали, се срещат много рядко. По някакъв начин ние се справяме с това.
Тайните на хаоса през погледа на Никола Кесаровски
Сигурен съм и от опит знам, че дори само споменаването на двете думички - диференциални уравнения / не стига, че са уравнения, ами са и диференциални! Все мръсни думи, както казва един познат художник / - предизвиква у повечето хора ...
Facebook стартира -Социално търсене-
Facebook започна бета тестване на системата Graph Search, предназначена за търсене по контент.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други