ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Съставена е триизмерна карта на близките галактики


  По време на срещата на Американската астрономическа общност в Бостън, сътрудничката на  Портсмутския университет (Великобритания) Karen Masters, представи нова триизмерна карта на местоположението на близките галактики.
  Г-жа Мастърс и нейните колеги са работили в рамките на проекта 2MASS Redshift Survey. Тази програма е предназначена за използване от два наземни телескопа, разположени в различните полукълба: първият - в аризонската обсерватория „Fred Lawrence Whipple”, а вторият - в чилийската обсерватория Cerro Tololo. "Нашата карта покрива 95 процента от небето – казва Karen Masters. - Тъй като телескопите работят в близката инфрачервена област, прахът на Млечния път не повлия на резултатите  твърде много. В своите наблюдения, ние се приближихме на минимално разстояние до галактическата равнина. Това даде възможност, внимателно да се проучат няколко структури, закрити в нашата галактика - да речем, свръх клъстера Хидра – Кентавър и Norma Cluster.”

Гледане на Кафе
Триизмерна карта с разположението на галактиките. Плоскостта на Млечния път минава хоризонтално. Илюстрация T. H. Jarrett.

  На картата са нанесени около 45 000 галактики, разположени на 380 милиона светлинни години от Земята. Цветово са кодирани по червеното отместване на всяка една; с лилави точки – са най - близките до Земята, а с червени – най - отдалечените.
  Новата схема на разположение на галактиките, както се надяват учените, ще помогне да приключат с въпроса за природата на движение на Млечния път в пространството на Вселената. "Ние ще трябва да отделим  източниците на гравитационно въздействие, масивните структури,  „привличащи" Галактиката." - казва г-жа Мастърс.
  Картата позволява да се определи разпределението на тъмната материя, плътността на която, би трябвало да се повишава в местата с концентрация на галактики. Освен това, астрономите ще могат да уточнят данните за свръх струпвания и определени области, които преди не са били обект на подобни проучвания. Например, изследователска група начело с Michael Hudson  от Университета Ватерлоо, вече е установила, че масата на Shapley Supercluster е била сериозно подценявана.
 

Гледане на Кафе
Дата: 26 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Съставена е триизмерна карта на близките галактики
Съставена е триизмерна карта на близките галактики
Нашата карта покрива 95 процента от небето – казва Karen Masters. - Тъй като телескопите работят в близката инфрачервена област, прахът на Млечния път не повлия на резултатите твърде много. В своите наблюдения, ние се приближихме ...
Съставена е гравитационна карта на Земята
Как изглежда нашата Земя от гравитационна гледна точка. Новият компютърен модел демонстрира неравномерността на гравитацията върху повърхността на нашата планета. Земята в това изображение не прилича на идеалния глобус, с който всички ...
Публикувани са първите данни от мисията на CryoSat
На Международния авиосалон в Le Bourget, Европейската космическа агенция представи първата карта на дебелината на морския лед, съставена въз основа на данните от спътника CryoSat.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
Конструирана е триизмерна плазмена линийка
Физици от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли и Университета в Щутгарт конструирали триизмерна линийка за измерване на пространствената позиция на обекти с наноразмери.
Получена е първата пълна карта на Меркурий
Някои региони постоянно остават в сянка, но това не е било проблем за апарата.
EVGA създаде двупроцесорна карта GeForce GTX 560 Ti
Компанията EVGA представи видеоадаптера GeForce GTX 560 Ti 2Win, собствен дизайн, за игрови настолни компютри.
Microsoft представи един невероятен проект за видео-игри.
Демонстрираната технология IllumiRoom позволява видео-играта да бъде изнесена извън пределите на екрана.
Китай ще пуска суперкомпютър – собствена разработка
През близките месеци в Китай ще заработи първият суперкомпютърен комплекс, в състава на който влизат само китайски компоненти.
Android – приложение ще позволи да се следи работата на Големия адронен колайдер
Потребителят ще може не само да наблюдава истинския сблъсък на частиците в триизмерна графика, но ще може да опита и сам да се заеме с това на виртуално оборудване.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други