ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Съставена е гравитационна карта на Земята


  Европейската космическа агенция /ESA/ пусна първите резултати от изследванията на гравитационното поле на Земята, направени с помощта на спътника GOCE /Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer/.
  Изследователският екип, работещ с европейския спътник GOCE, хвърли светлина върху това, как изглежда нашата Земя от гравитационна гледна точка. Новият компютърен модел демонстрира неравномерността на гравитацията върху повърхността на нашата планета: Земята в това изображение не прилича на идеалния глобус, с който всички ние сме свикнали.


   Новият модел на геоида е представен на Четвъртия международен научен форум, състоял се в Техническия университет в Мюнхен/Германия/. Представители на Европейската космическа общност разказаха, че сега те притежават точна карта с разпределението на гравитационните потоци на планетата.
  Учените са използвали данните от космическата сонда, за да покажат, как гравитацията влияе на цялата територия на нашата планета. Апарата е показал как се движат океаните и как те, преразпределят слънчевата топлина по целия глобус на Земята.
  С жълт цвят са обозначени областите, в които силата на гравитация е по – висока, а със синьо -  по – ниска.
  GOCE помогна на учените да разберат, че земетресението в Япония от миналия  месец и това в Чили, от миналата година, са резултат от внезапното преместване на огромни земни плочи.
  Учените казаха, че новите данни са им помогнали да се хвърли светлина върху това, как изглежда „нивото” върху повърхността на Земята. Лодка при бреговете на Европа стои със 180 м по- високо, отколкото лодка в средата на Индийския океан, макар и двете точки да  се намират на едно и също ниво на сушата. Този гравитационен „трик” на Земята е факт, тъй като нашата планета не е идеална сфера и масата и е неравномерно разпределена, обясняват учените.
  Спътникът GOCE е бил пуснат през март 2009г. Сега космическата сонда се намира на много ниска полярна орбита с височина, само 225 км. Никой от другите изследователски спътници не лети така ниско.
  GOCE е оборудван с три чифта платинени сензори, влизащи в състава на основния научен инструмент – градиометъра, измерващ  микроскопичните промени в силата на ускорението. Това позволява на GOCE да нанася на картата почти недоловимите  колебания в силата на гравитацията, действащи на повърхността на нашата планета – от най – високите планини, до най – дълбоките океански котловини.
  Геоида е основно понятие в съвременната геодезия. Той е геометрично тяло, повтарящо формата на Земята, но отразяващо, разпределението на потенциала на силата на тежестта на планетата. Обикновено геоида съвпада със средното ниво на водата в Световния океан и условно продължава над сушата.
  „Ние получихме съвършено нова информация, в частност, за области като Хималаите, Андите и Антарктида.” – каза по канал на BBC ръководителят на мисията  GOCE – доктор Rune Floberghagen.
  Екипът от учени се надява, че GOCE има достатъчно гориво и ще може да лети до 2014г.
  По мнение на професора от мюнхенския университет Лайнер Румел, първите практически резултати от работата на европейския гравитационен спътник  ще бъдат получени след година. „Гравитационните данни ще ни помогнат в разработката на по – съвършени модели за предсказване на земетресенията. Тъй като земетресенията са причинени от тектонически движения под океана, те не могат да се видят директно от космоса, но затова пък, могат да бъдат изучени по гравитационни данни.” – отбелязва ученият.
 

Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Съставена е гравитационна карта на Земята
Съставена е гравитационна карта на Земята
Как изглежда нашата Земя от гравитационна гледна точка. Новият компютърен модел демонстрира неравномерността на гравитацията върху повърхността на нашата планета. Земята в това изображение не прилича на идеалния глобус, с който всички ...
Съставена е триизмерна карта на близките галактики
Нашата карта покрива 95 процента от небето – казва Karen Masters. - Тъй като телескопите работят в близката инфрачервена област, прахът на Млечния път не повлия на резултатите твърде много. В своите наблюдения, ние се приближихме ...
Публикувани са първите данни от мисията на CryoSat
На Международния авиосалон в Le Bourget, Европейската космическа агенция представи първата карта на дебелината на морския лед, съставена въз основа на данните от спътника CryoSat.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
Направен е уникален модел на Земята
Изследователи от Университета на Мериленд са построили модел на вътрешността на Земята. Изработването му отнело 10 години и 2 млн. долара.
Получена е първата пълна карта на Меркурий
Някои региони постоянно остават в сянка, но това не е било проблем за апарата.
Как е започнало размножаването на Земята
Изследователи са симулирали молекулярен процес, чрез който е възможно да са се размножавали първите протоклетки на нашата планета.
EVGA създаде двупроцесорна карта GeForce GTX 560 Ti
Компанията EVGA представи видеоадаптера GeForce GTX 560 Ti 2Win, собствен дизайн, за игрови настолни компютри.
Ядрото на Земята ще бъде пресъздадено върху повърхността и
Във Франция заработи система имитираща условията, при които се намира материята в земното ядро.
Ваксина срещу кариес е премила предклинични тестове
Изследователи от Института по вирусология в Ухан/Wuhan Institute of Virology/ - Китай съобщават, че са успели да създадат ефективна ваксина срещу кариес, съставена от ДНК и белтъци на две различни бактерии, която е показала добри резултати ...
123456 ... 9
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други