ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създаден е универсален непропусклив материал по образ и подобие на хищните растения


  Американски изследователи са успели да създадат материал, имитиращ забележителните водонепропускливи свойства на месоядните цветя. Той не пропуска никаква течност, дори в екстремални условия.

Гледане на Кафе
Моделът SLIPS. (илюстрация: Peter Allen and James C. Weaver/Harvard University)

  Вниманието на изобретателите, които имали за задача да създадат материя, пропускаща влагата, било привлечено от лотоса. Естественият ефект на лотоса се състои в това, че листата му са покрити с наноструктури, формиращи въздушна възглавничка, по която течността се стича без да може да проникне. Учените създали подобна материя, но основният недостатък бил, че при взаимодействие с органични или сложно-съставни течности, при повреждане на текстурата или екстремални температури и налягане, материалът дава дефекти.
  Месоядните растения, от типа на непентес, „използват“ по – различен подход. След дъжд, в порестата вътрешна повърхност на техните чашки се задържа известно количество вода, като за останалата влага - просто няма място. Това напомня аквапланирането, когато покритите с вода колела на автомобила, се хлъзгат по мокрия асфалт, като върху лед, разказва Так-Син Вон от Харвардския университет.
  Той и колегите му, под ръководството на проф. Джоан Айзенбърг са разработили системата Slippery Liquid-Infused Porous Surfaces (SLIPS), имитираща „ефекта на непентес“.
  Учените са провели серия от експерименти с различни течности, включително кръв и петрол, които потвърдили ефективността на материала и то не само при нормални условия, но и при налягане до 675 атмосфери (това е под вода на дълбочина 7 км), прекомерна влага и студ. При повреда, той също не губи свойствата си.
  Според г-жа Айзенбърг, SLIPS ще бъде евтин за производство и подходящ  за изграждането на тръбопроводи, производство на медицински катетри,  изграждането на самопочистващи се стени, корабни корпуси и други повърхности. Ако е необходимо, материалът може да се направи прозрачен без да се нарушава качеството му.
  Резултатите са публикувани в списание Nature.

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създаден е универсален непропусклив материал по образ и подобие на хищните растения
Създаден е универсален непропусклив материал по образ и подобие на хищните растения
Американски изследователи са успели да създадат материал, имитиращ забележителните водонепропускливи свойства на месоядните цветя. Той не пропуска никаква течност, дори в екстремални условия.
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Създаден е действащ прототип на универсален квантов хладилник
В научната сфера, такъв квантов хладилник обещава истинска революция.
Пластмаса ще се прави от растения
Специалисти от IBM съвместно с учени от Станфордския университет намерили енерго – ефективен способ за производството на екологично чиста пластмаса от растителни компоненти.
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
Apple патентова универсален захранващ адаптер
Apple е подала в американското ведомството за патенти и търговски марки (USPTO) заявката за патент на захранващ адаптер, подаващ електричество едновременно на няколко приспособления от различен тип.
Цай Лун
Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал ...
Пластмасово дърво – като начин за ефективно растениевъдство
Турски дизайнери са създали необичайна вертикална оранжерия, която спестява пари при отглеждането на растения и помага на околната среда.
123456 ... 9
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други