ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създаден е сканиращ микроскоп, използващ кондензата на Бозе – Айнщайн като сонда


  В лабораторията на Тюбингенския университет „Еберхард и Карл” (Германия), е създаден сканиращ микроскоп, който използва Бозе-Айнщайновия кондензат (БАК) като сонда.
  Според разработчиците, новата технология ще допълни изследванията  на традиционните атомно-силови микроскопи (AFM), снабдени с конзола с игличка. В типичен експеримент с AFM, конзолата се придвижва над повърхността и взаимодейства с нея, отклонявайки се в една или друга посока, в зависимост от разстоянието между иглата и пробата. Движението на конзолата се контролира от лазер, и по резултатите от тези измервания се съставя карта на повърхността.
  В предложеният от немските учени микроскоп, мястото на иглата и конзолата е заето от облак на свръхстудените атоми на рубидия.Този облак е поставен в триизмерно магнитно поле (Rb се отнася към парамагнитите) и се движи по повърхността на пробата, подобно сондата на AFM. За четене се използва също лазерен лъч, насочен към атомите: когато атомите се докосват до повърхността, те получават допълнителна енергия и излизат от облака, това води до намаляване дела на поглъщаемото излъчване. Чрез проследяването на тези промени, експериментаторите събират информация за релефа на пробата.

Гледане на Кафе
Облакът от свръхстудени атоми на рубидий-Rb (в жълто) е уловен в магнитен капан и премествайки се над повърхността, изпълнява функцията на измервателна сонда. (Илюстрация от списание Nature Nanotechnology.)

  Инсталацията е тествана успешно в експеримента с една въглеродна нанотръба с диаметър от няколко десетки нанометра, заобиколена от други въглеродни нанотръби, които формират правоъгълник. Измерванията са извършени, по описания по-горе контактен метод, в динамичен режим, където измервана величина е била честота на трептене в централната маса на облака. Освен това, авторите са изследвали поведението на студен атомарен газ в "класическия" случай и установили, че БАК-облака дава по-точни резултати (отчасти поради това, че облакът, в състояние на кондензата Бозе – Айнщайн, има по-малки размери).
  Тъй като новият микроскоп не различава детайлите на повърхността, отстъпващи по размер на атомите в облака, резолюцията на метода се намира в микронната област. С други думи, да направи снимка, сравнима по качество с тези на съвременните AFM, той не може.
 

Гледане на Кафе
Дата: 3 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създаден е сканиращ микроскоп, използващ кондензата на Бозе Айнщайн като сонда
Създаден е сканиращ микроскоп, използващ кондензата на Бозе – Айнщайн като сонда
Според разработчиците,новата технология ще допълни изследванията на традиционните атомно-силови микроскопи. В предложеният от немските учени микроскоп, мястото на иглата и конзолата е заето от облак на ултрастудените атоми на рубидия.
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
В Япония е създаден робот за изследване на стомашно-чревния тракт
Kапсулоподобното устройство е в състояние да се движи самостоятелно в човешкия стомах и други храносмилателни органи, изпращайки на медиците информация за случващото се наоколо.
Руски неутронен прибор ще търси вода на Марс
Разработеното в Русия устройство е един от десетте инструмента, с които ще бъде оборудван американския марсоход Curiosity. То е предназначено за търсене на вода и наситени с нея минерали с помощта на високо-енергийни неутрони.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
Създаден е сензорен дисплей с тактилна обратна връзка на гърба
Сътрудници на лабораторията Кадзимото при токийския Университет по електрокомуникации, наскоро удивили света с устройството за предаване на целувки на разстояние, показаха още една оригинална разработка – сензорен дисплей с тактилна ...
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Създаден е действащ прототип на универсален квантов хладилник
В научната сфера, такъв квантов хладилник обещава истинска революция.
Пръстови отпечатъци и електричество
Модерните техники за дактилоскопия на местопрестъплението се развиват, но за сега са далеч от съвършенството. Обикновените способи, не винаги са надеждни. При използването на химически агенти например, взетата проба би могла да се ...
123456 ... 41
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други