ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона


  Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.


  Ако силициев диоксид /SiO2 / се постави в калъп и се насити с въглероден диоксид, той мигновено се превръща в твърда плочка, приличаща на тухла. Такъв продукт обаче, би бил крехък. За да се предотврати чупливостта му е необходимо добавянето на свързващ органичен материал - например, полиуретанова или епоксидна смола, разкрива технологичните тайни президентът на компанията TIS & Partners, професор от Университета Tokyo Denki University.
  Използвайки този метод, компанията получила материалът „CO2 Structure”, чиято якост на опън превишава 2,5 пъти тази на бетона. Той може да се използва при строителството на сгради и в зависимост от предназначението, не изисква, или почти не изисква стоманена арматура за укрепване на конструкцията.
  Максималното си втвърдяване и здравина бетонът достига за около 28 дни, а за същият процес на „CO2 Structure” е необходим само един ден. Затова от него могат да се изграждат приюти за пострадали от земетресения, като сградите не само могат да устоят поне половин век, но са и сеизмично устойчиви. Освен това, иновативният материал може да се използва за укрепване на стари сгради.
   TIS & Partners ще покаже разработките си на международният архитектурен конгрес UIA 2011, който ще се проведе в Токио от 25 септември до 1 октомври. Компанията възнамерява да изгради куполообразна конструкция, способна да издържи 150 души.
 

 

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Създаден е универсален непропусклив материал по образ и подобие на хищните растения
Американски изследователи са успели да създадат материал, имитиращ забележителните водонепропускливи свойства на месоядните цветя. Той не пропуска никаква течност, дори в екстремални условия.
Ford разработи свръх малък Еко-двигател
Литров двигател ще се присъедини към семейството на EcoBoost. Въпреки скромният обем, той осигурява приемлива мощност.
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
САЩ успешно тестваха свръхзвуков снаряд
Пентагонът извърши успешен тест на летящ снаряд, който може да се движи по-бързо от звука.
Създадена е свръх еластична сплав, работеща в широк температурен диапазон
Материалът, възстановяващ формата си след премахване на натоварването, може да бъде полезен при изграждането на сгради, устойчиви на земетресения, твърдят японски учени.
Изобретена е свръх гъвкава микросхема
Японски учени от Токийския университет, съвместно с немските си колеги от института Макс Планк, са разработили гъвкава ултратънка микросхема
Създаден е микрочип, симулиращ мозъчната дейност
Специалисти от Масачузетския технологичен институт (САЩ) са разработили чип, който се очаква да помогне при изследването на процесите, протичащи в човешкия мозък.
123456 ... 34
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други