ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината


Гледане на Кафе
Технологията може да се използва при направата на слънчеви очила, давайки им както полезни свойства, така и естетически качества.
  Материалът създаден в лабораторията на Greg Sotzing, професор в Университета на Кънектикът/САЩ/, по своята функционалност прилича на фотохромните филми, променящи цвета си от светлината. Това явление се използва при очилата с фотохромни лещи, които при контакт с ултравиолетовата светлина стават слънцезащитни. В помещение повърхността на очилата изсветлява, осигурявайки добра видимост.
  Недостатъците на такива устройства са бавния преход от едно състояние в друго (процесът отнема няколко минути) и краткотрайността им. Професор Sotzing и колегите му усъвършенствали технологията: цветовите промени в лещатата не се променят от самата светлина, а от електрическото напрежение, което тя създава в материала.
  Предложената електрохромна система се състои от 7 полимерни слоя. Ключовият полимер е poly[biphenylmethyloxymethylenemethyl-3,4-propylenedioxythiophene] (ProDOT), който първично формира електричното напрежение, и 3,6-bis(3,4-ethylenedioxythienyl)-1-methylcarbazole, който основно формира електрохроматичното напрежение и натрупването на йони.
  Дали очилата ще имат огледална или прозрачна повърхност, се определя от първият и седмият слой. За прозрачна повърхност се използва стъкло или полиетилен терефталат (PET). Вторият и шестият слой са електропроводими, за което се използва легиран индиев оксид на калая, като в центъра се поставя твърд електролит.
  Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда (при стайна температура), като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество. Очилата работят при температури от -30 ? C до 50 ? C.
  Разработчиците твърдят, че устройството може да се използва не само за практически причини (те казват, че военните в САЩ вече са проявили интерес), но да служи и като моден аксесоар.
  Резултатите са публикувани в списание Journal of Materials Chemistry.
  Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Създаден е универсален непропусклив материал по образ и подобие на хищните растения
Американски изследователи са успели да създадат материал, имитиращ забележителните водонепропускливи свойства на месоядните цветя. Той не пропуска никаква течност, дори в екстремални условия.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
Ново устройство за правене на снимки – гъвкаво, плоско и прозрачно
Устройството е създадено на основата на полимерен филм, известен като луминесцентен концентратор.
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
Сажди помогнаха в създаването на отблъскващо течности покритие
Германски учени са използвали обикновени сажди за създаването на прозрачен материал с уникална способност – отблъскващ вода и масла.
Броят на севернокорейските абонати, ползващи клетъчна връзка, приближава милион
Koryolink, единственият 3G оператор в Северна Корея (КНДР), съобщава за бързо нарастване на мобилните абонати в страната.
123456 ... 17
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други