ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създаден е микрочип, симулиращ мозъчната дейност


  Специалисти от Масачузетския технологичен институт (САЩ) са разработили чип, който се очаква да помогне при изследването на процесите, протичащи в човешкия мозък.
  Експерименталната разработка може да имитира дейността на един синапс – мястото на контакт между два неврона, служещо за предаване на нервните импулси. В човешкото тяло има около 100 милиарда неврони, всеки от които формира синапси с други неврони или с получаващите сигнали ефекторни клетки.

Гледане на Кафе
Експерименталният чип.  (изображение: MIT)

  Чипът позволява да се възпроизвежда поведението на невроните в процеса им на адаптация към нова информация. Смята се, че това явление е в основата много мозъчни функции, включително ученето и паметта. Чипът, съдържащ около 400 транзистори, е предназначен да имитира дейността на различните йонни каналчета.
  Предполага се, че експерименталната разработка ще помогне в изучаването на човешкия мозък и в дългосрочен план ще доведе до появата на нов тип изчислителни системи, както и електронни схеми, свързващи изкуствените импланти и мозъка.
  Чипове, имитиращи дейността на мозъка, се разработват и от корпорацията IBM.

Гледане на Кафе
Дата: 19 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създаден е микрочип, симулиращ мозъчната дейност
Създаден е микрочип, симулиращ мозъчната дейност
Специалисти от Масачузетския технологичен институт (САЩ) са разработили чип, който се очаква да помогне при изследването на процесите, протичащи в човешкия мозък.
Вярата в липсата на свободна воля ни лишава от свобода на волята
Изследване на хора, които четат изказвания, дискредитиращи идеята за свободна воля, показало незабавно снижаване на мозъчната дейност, свързана с доброволна работа.
САЩ планират създаването на микрочип – симулатор на човек
Преди да пристъпят към клинични изпитания на лекарствата и методите на лечение, медиците трябва да са сигурни, че те са безопасни за хората. Опитите върху животни не винаги могат да дадат точен отговор, как различните органи ще реагират ...
Кинозвуците имитират виковете на животни
Даже в най – изисканите области на своята дейност, човек не е способен да скрие древната си природа.
Японски автобус за пътуване първа класа
Японците, както е известно, са експерти по личния комфорт. Затова не е изненадващо, че точно в Япония е създаден най – комфортния в света автобус.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Създаден е сканиращ микроскоп, използващ кондензата на Бозе – Айнщайн като сонда
Според разработчиците,новата технология ще допълни изследванията на традиционните атомно-силови микроскопи. В предложеният от немските учени микроскоп, мястото на иглата и конзолата е заето от облак на ултрастудените атоми на рубидия.
Създаден е сензорен дисплей с тактилна обратна връзка на гърба
Сътрудници на лабораторията Кадзимото при токийския Университет по електрокомуникации, наскоро удивили света с устройството за предаване на целувки на разстояние, показаха още една оригинална разработка – сензорен дисплей с тактилна ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други