ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност


диамантен аерогел под сканиращ електронен микроскопГледане на Кафе
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
  Той принадлежи към класа на аерогеловете - порести материали, под формата на гел, в който течната фаза е напълно заменена с газ. Голяма част от аерогела е заета от кухини, поради което притежава малка  плътност , ниска топлопроводимост и малък показател на пречупване. Aerogel беше използван в създаването на уловителя за космически прах, от космическият апарат Stardust, но такъв материал може да се използва и в масовото производство - например в конструкциите на газови и течни филтри.
  Първият образец от Aerogel е бил създаден през далечната 1931 г. Учените вече са тествали различни методи за производство на порестото вещество, получавайки го например, в силициев, въглероден и алуминиев вариант.
диамантена наковалняВ своите експерименти, американците използвали аерогел на базата на аморфен въглерод.   Учените поставили малки парчета в така наречената диамантена наковалня – устройство, което позволява силно компресиране на пробата, поставена между плоските повърхности на два диаманта. За да се симулира естествения процес на формиране на диамант от въглеродните атоми в Земята, трябва да се създаде налягане от 20 GPa и температура до 1 200 К. За да се съхрани структурата на аерогела при такова налягане помага неона, който е запълнил порите в материала при 5 GPa, превръщайки се в твърдо вещество.
  Плътността на получения диамантен аерогел е около 40 кг / м ³. Плътността на сухия въздух при морското равнище не е много различна от тази стойност, и се равнява на 1,225 кг / м ³.
  Размерите на синтезираните проби от диамантен аерогел се измерват в микрометри. Сега авторите се опитват да се определят минималното налягане и температура, необходими за "трансформиране" на аморфната структура в кристална, и да намерят по-практичен метод за производството на материала.
  Основните етапи в синтеза на диамантения аерогел:
 
Гледане на Кафе
Дата: 18 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Изобретен е най – лекият материал
Тобиас Шедлър от HRL Laboratories (САЩ) и колегите му са предложили нов метод за производство на много леки материали с неочаквани свойства, които ще изведат архитектурното проектиране на микро ниво.
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
Създаден е универсален непропусклив материал по образ и подобие на хищните растения
Американски изследователи са успели да създадат материал, имитиращ забележителните водонепропускливи свойства на месоядните цветя. Той не пропуска никаква течност, дори в екстремални условия.
Opel разработи едноевров автомобил
Двуместният автомобил One Euro Car се отличава с леката си конструкция и изключително ниска консумация на гориво.
Определена е температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние
Италиански физици са успели да решат продължителния спор за температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние. Аморфният лед/вода в стъкловидно състояние/ се използва в много физични и биологични експерименти, така ...
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Еци е имал лоши зъби
Останките от Тиролският леден човек Еци, датиращи от каменно-медната епоха, са изучени изключително старателно, но до сега никой от проучващите не е използвал дентална патология.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
123456 ... 13
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други