ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създаден е действащ прототип на универсален „квантов хладилник“

  Изследователи от Националния институт за стандарти и технологии (NIST) са създали работещ прототип на универсален "квантов хладилник". Малкото устройство, с размери около 4 х 5 инча, сравняват с мощността на охлаждащият климатик в Мемориала Линкълн.
Разбира се, това сравнение е много условно. Въпреки това, за разлика от повечето подобни модели, този работи не само с отделни атоми, а и с макро обекти. Подобно на традиционните битови хладилници, той може да охлади всичко. Предмети могат да бъдат поставяни и изваждани от зоната за охлаждане по всяко време.

Гледане на Кафе
Действащият прототип на квантов хладилник (снимка: NIST)

  Свързването на квантовите ефекти с елементите на макро света позволяват уникална конструкция на охлаждащият елемент, напомняща сандвич. Тънките медни листове и свръхпроводниците са разделени от изолационни слоеве с нанометрова дебелина. При преминаването на електрически ток, електроните тунелират в свръхпроводниците, което предизвиква рязко охлаждане на медта. Едновременно протича и обичайният топлообмен между „сандвича“ и охлаждания макро-обект.
  Първата демонстрация на възможността за използване на квантовите ефекти за охлаждане на сравнително големи предмети, се проведе през 2005 година. Тогава в NIST успяха да намалят температурата на кубче от германий, с  дължина на ръба 250 мкм. Обемът на куба е бил 11 хиляди пъти по-голям от обема на активната зона в "хладилника". За последните осем години, екипът от учени е успял не само да увеличи размера, но и да премине от проста демонстрация на ефекта към създаването на действащ образец.

Охлаждане на кубче от германий за сметка на квантов ефект. (снимка: NIST)

  В научната сфера, такъв квантов хладилник обещава истинска революция, тъй като позволява да се достигат температури по-ниски от 300 МК без използване на течен хелий и други обемисти системи. Охлаждане до температура, близка до абсолютната нула – е най-важното условие за работата на много от компонентите в съвременното оборудване. Степента на охлаждане например, сериозно ограничава чувствителността на матрицата в телескопите, регистриращи неутрино и високоенергийни частици.
  Засега „квантовият хладилник“ е най-ефективен за дълбоко охлаждане, но авторите му продължават да го усъвършенстват. Следващият етап е – създаването на универсален термоинтерфейс, базиран на медни пластини. Има надежда, че в близките години тези схеми ще заменят шумните битови хладилници.

Гледане на Кафе
Дата: 7 - ми март 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създаден е действащ прототип на универсален квантов хладилник
Създаден е действащ прототип на универсален квантов хладилник
В научната сфера, такъв квантов хладилник обещава истинска революция.
Създаден е универсален непропусклив материал по образ и подобие на хищните растения
Американски изследователи са успели да създадат материал, имитиращ забележителните водонепропускливи свойства на месоядните цветя. Той не пропуска никаква течност, дори в екстремални условия.
Продаден е първият търговски образец на квантов компютър
Най-големият американски производител на оръжие Lockheed Martin, придоби първия търговски образец на квантов компютър D-Wave One, разработен от канадската компания D-Wave Systems.
Създаден е сензорен дисплей с тактилна обратна връзка на гърба
Сътрудници на лабораторията Кадзимото при токийския Университет по електрокомуникации, наскоро удивили света с устройството за предаване на целувки на разстояние, показаха още една оригинална разработка – сензорен дисплей с тактилна ...
Apple патентова универсален захранващ адаптер
Apple е подала в американското ведомството за патенти и търговски марки (USPTO) заявката за патент на захранващ адаптер, подаващ електричество едновременно на няколко приспособления от различен тип.
Робот – трансформер
Малкото експериментално устройство е оборудвано както с колела, така и с перки за издигане във въздуха. Трансформерът, който все още няма име, се справя успешно и с двете задачи.
Японски автобус за пътуване първа класа
Японците, както е известно, са експерти по личния комфорт. Затова не е изненадващо, че точно в Япония е създаден най – комфортния в света автобус.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Създаден е полимерен материал, бързо променящ цвета си под действието на светлината
Лещите на иновативните очила стават по-тъмни или променят цвета си само за една секунда, като цикълът може да се повтори един милион пъти почти без загуба на качество.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други