ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите  са нарекли „умен прах”


  В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години. Създадените през 60-те години лампови компютри са сменени от полупроводниковите, след това в 80-те се появиха настолните персонални компютри, през 90-те – лаптопите, а през 2000-та – нетбуците. Сега на ред е друга принципно нова иновация – компютри с размери на кубичен милиметър или по – малко, тези, които фантастите вече нарекоха „умен прах”.

Гледане на Кафе
Тази крачка са направили учените от Мичиганския университет начело с професор Дейвид Блау. На конференция по хардуерни микросхеми проведена в Сан Франциско на 21. 02. 2011г. , те са представили пълноценна компютърна система с обем 1 мм3. Тя включва в себе си процесор, памет, датчик за налягането, радиопредавател с антена, акумулатор и слънчева батерия. Цялото устройство е предназначено за имплантиране в окото на пациента, с цел следене развитието на глаукомата – болест, водеща до слепота. Веднъж на 15 минути то се активира, измерва вътреочното налягане, запаметява стойността му съхранявайки данните в продължение на седмица, използвайки за своята работа 5, 3 нановата мощност. Периодично компютърът изпраща данни в устройство, намиращо се близо до очите. За да се зареди акумулатора, е достатъчно пациента да се разхожда половин час дневно. Това устройство в същността си, е прототип на безчислено множество от аналогични устройства на бъдещето. „Тези устройства са евтини, стотици хиляди от тях могат да бъдат поставени върху една силициева подложка. В близко бъдеще на всеки човек ще се падат стотици подобни милиметрови компютри. С помощта на радиопредаватели, те ще бъдат обединени помежду си в мрежа и с помощта на централен процесор ще следят за нашето здраве, за околната среда, за състоянието на сгради и други конструкции. Това ще даде на полупроводниковата индустрия значително ускорение.” – казва професор Блау.
  Гледане на Кафе
Дата: 16 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
Създадено е устройство, изпращащо целувка на разстояние
Японски специалисти по тактилна комуникация са създали устройство, способно да транслира усещанията, изпитвани от хората при целувка.
Спрей за кафе – без калории и аромат
Създадено е устройство, съдържащо няколко дози от любимата напитка под формата на прах, разпръскващо ги в устата.
Интерфейс за компютрите на бъдещето
Съществуват и независими разработчици, правещи чудесни неща, базирани на най-новите технологии на Microsoft.
Ново устройство за правене на снимки – гъвкаво, плоско и прозрачно
Устройството е създадено на основата на полимерен филм, известен като луминесцентен концентратор.
HP споделя визията си за компютрите на бъдещето
Hewlett-Packard Company разказа за няколко концептуални дизайнерски разработки в областта на персоналните компютри и дисплеи,използвани от режисьорите на хита Real Steel с Хю Джакман(Hugh Jackman)в главната роля.
Ново устройство ще изключва ненужното звено в хранителната верига
Как да ядете много, без да губите фигурата си. Изобретателят на Segway знае отговора.
Победителите в конкурса за небостъргач на бъдещето
Полярен чадър (Polar Umbrella), базиран на явлението осмоза, спечели ежегодния конкурс за небостъргачи eVolo 2013 Skyscraper Competition.
Разработено е устройство за управление на автомобил с една ръка
То съчетава в себе си волан, скоростна кутия, педали за газ и спирачка.
Робот – трансформер
Малкото експериментално устройство е оборудвано както с колела, така и с перки за издигане във въздуха. Трансформерът, който все още няма име, се справя успешно и с двете задачи.
123456 ... 35
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други