ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадено е ефективно антимикробно покритие


 

Гледане на Кафе
Ръководителят на проекта Jason Locklin в обкръжението на помощниците си Vikram Dhende и Ian Hardin. (снимка: UGA)
 

Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
  Покритието е синтезирано от група изследователи от Университета в Джорджия (САЩ), водена от Jason Locklin. То съчетава съполимери - хидрофобен N-алкил и бензофенон, съдържащ полиетиленамини, а като изходен материал е послужил търговски достъпният поли (2-етил-2-oxazoline). Нанасянето става чрез впръскване или като тънък филм, с последваща фотополимеризация.
  Експериментите показали, че дори еднократното му нанасяне върху плат, осигурява смъртта на повече от 98% от микроорганизмите (включително стафилококи, стрептококи и Е. коли) и предотвратява повторната им поява при температура до 370 C. Освен това, дори няколко изпирания с гореща вода не отстраняват антибактериалните свойства от текстила. Ако материалите в крайна сметка ги загубят, покритието лесно се нанася отново.
  Според г-н Locklin, новата технология е проста и по – евтина от съществуващите средства за антибактериална защита. Може да се използва в производството на медицинско и спортно облекло и обувки, оборудвания, играчки, опаковки за храни и пластмасови мебели. За конкретните срокове на търговското му въвеждане, учените, за сега мълчат.
  Резултатите са публикувани в списание ACS Applied Materials & Interfaces.

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадено е ефективно антимикробно покритие
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Сажди помогнаха в създаването на отблъскващо течности покритие
Германски учени са използвали обикновени сажди за създаването на прозрачен материал с уникална способност – отблъскващ вода и масла.
Пластмасово дърво – като начин за ефективно растениевъдство
Турски дизайнери са създали необичайна вертикална оранжерия, която спестява пари при отглеждането на растения и помага на околната среда.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
Създадено е устройство, изпращащо целувка на разстояние
Японски специалисти по тактилна комуникация са създали устройство, способно да транслира усещанията, изпитвани от хората при целувка.
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
Горчивият кимион изобилства от антиоксиданти
Горчивият кимион широко се използва в традиционната медицина за лечение на множество заболявания – от витилиго до хипогликемия. Специално е предпочитан, като антипаразитно и антимикробно средство. Може да се използва като антипиретик ...
Революционна технология ще предпазва джаджите от вода
Компанията HzO съобщи за разработката на технология, предназначена за защита на електроника и други материали от въздействието на водата.
Вижте новото водоотблъскващо покритиe
Ultra Ever Dry действително впечатлява.
Дори микробите харесват Моцарт
Операторите на една от пречиствателните станции в Германия твърдят, че използваните в процеса на очистване бактерии са започнали да работят по – ефективно, след като редовно им пускали музика на великия композитор.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други