ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадени са миниатюрни атомни часовници за търговски цели


Гледане на Кафе
Това не е първото такова устройство, излязло извън границите на научната лаборатория, само че, то е 100 пъти по – малко от своите аналози.
  Атомните часовници са еталон за измерване на времето: продължителността на секундата се определя, от продължителността на електромагнитното излъчване, при прехода между две нива на основното състояние на атома на цезий-133, който преход, е в основата на устройството. Моделът Chip Scale Atomic Clock (CSAC), плод от работата на компаниите Symmetricom и Sandia National Laboratories, има обем 16 см3 /по-малко от кибритена кутия/ и тежи 35 гр. За работата му, са необходими само 115 мВт, а не 10 Вт, както на предходния търговски аналог. Снижаването на мощността, е резултат от внедрения повърхностно-излъчващ лазер с вертикален резонатор VCSEL, който въздейства на цезиевите атоми, като по този начин прави „заявка” за време. Лазерът е конструиран в Sandia National Laboratories, а Symmetricom са създали контейнер за цезиевите атоми, с размерите на оризово зърно.
  CSAC, както и другите атомни часовници, не са предназначени да показват времето от денонощието. Те са по – полезни за синхронизиране дейността на водолази или миньори в по – големи дълбочини. Освен това, те трябва да помогнат на техниците по взривове, когато с помощта на електромагнитно излъчване трябва да се прекрати действието на електроника. Основната сфера на приложение на прибора е военна: Управлението за изследователски проекти при Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) е започнало финансирането на този проект още през 2001 г.
  Сега свободно може да си купите такъв атомен часовник. Струва около 1500 долара.
  Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадени са миниатюрни атомни часовници за търговски цели
Създадени са миниатюрни атомни часовници за търговски цели
Това не е първото такова устройство, излязло извън границите на научната лаборатория, само че, то е 100 пъти по – малко от своите аналози.
Нова теория предполага възможността за ядрена реакция без разделяне или сливане на ядра
Предлагат алтернативна теория за ниско енергийни ядрени реакции.
Продаден е първият търговски образец на квантов компютър
Най-големият американски производител на оръжие Lockheed Martin, придоби първия търговски образец на квантов компютър D-Wave One, разработен от канадската компания D-Wave Systems.
Японските военни са създали летяща робосфера
Радио-управляемият робот, с размерите на баскетболна топка, се отделя от земята с помощта на единствената си перка и поддържа равновесие с помощта на осем подвижни крила, затворени в сферична обвивка.
Две глави мислят по-добре от една
Ще дойде време и цели групи от хора ще се включват към нервно-компютърни интерфейси (NKI) за решаване на сложни задачи от разстояние.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Разработена е микротурбина предназначена за човешките артерии
Устройството ще предоставя мощност на пейсмейкъри /кардиостимулатори/, сензори за кръвно налягане, миниатюрни системи за доставка на лекарства и невростимулатори.
Apple ще представят часовниците iWatch още тази година
Това, което преди няколко години изглеждаше фантастика, днес придобива напълно реални черти.
Apple патентова универсален захранващ адаптер
Apple е подала в американското ведомството за патенти и търговски марки (USPTO) заявката за патент на захранващ адаптер, подаващ електричество едновременно на няколко приспособления от различен тип.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други