ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадена е тъкан, очистваща се от слънцето


  Дрехата от модифициран памук може самостоятелно да се очисти от мръсотията и да се дезинфектира под влияние на видимата светлина.
  Представете си, че няма да се налага да перете мръсните дрехи – просто ще ги окачите на балкона и ще чакате изгрева на слънцето. Китайските учени Mingce Long и Deyong Wu реализирали тази идея, използвайки титанов диоксид. Това вещество, широко използвано в промишлеността, е известно с възможността си да премахва мръсотията и да убива микробите.

Гледане на Кафе
Повърхността на иновативния плат под микроскоп.  (снимка от списанието: Applied Materials & Interfaces)

  Други учени вече са опитвали да нанесат титанов диоксид върху текстил, но технологията работела само под действието на много силна ултравиолетова светлина, което е непрактично. Китайските специалисти успели да заменят ултравиолетовата с видима светлина.
  За да направят това, те легирали титанов диоксид с азот и направили разтвор с наночастици от полученото вещество. Потопили в течността памучен плат за минута, след което го пресовали, изсушили и изплакнали. За да подобрят чувствителността му към светлина, материалът бил обработен с наночастици от сребърен йодид.
  За да тестват ефективността, учените замърсили модифицираната тъкан с оранжева боя. Под влияние на Слънцето плата се почистил и в добавка - се отървал от бактериите. Допълнителен плюс е трайността на покритието: дори ако дрехата все пак бъде изпрана, способността за самоочистване се запазва.
  Авторите на изобретението все още не са направили задълбочено проучване за влиянието на нанопокритието върху човешкия организъм. Освен това, засега не могат да кажат, как това подобрение ще се отрази върху цената на дрехите.
  Резултатите от работата са публикувани в списание Applied Materials & Interfaces.

Гледане на Кафе
Дата: 17 - ти декември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадена е тъкан, очистваща се от слънцето
Създадена е тъкан, очистваща се от слънцето
Представете си, че няма да се налага да перете мръсните дрехи – просто ще ги окачите на балкона и ще чакате изгрева на слънцето.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Клавиши, но не съвсем
На пръв поглед, това са просто клавиши покрити с тъкан, но всъщност, не е така.
Русия на Оскарите 2012
Въпреки безспорния авторитет в света на киното и очевидния талант, Никита Сергеевич Михалков, по някаква причина, непрекъснато е критикуван. При това, всеки жест, всяка дума ... Нито една стъпка на режисьора не минава без скандал.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
Създадена е пет пръстова компютърна мишка
Според разработчиците, контролерът ще е много подходящ за работа с професионални програми – например, с пакети за 3D моделиране.
Създадена е сгъваема -антибутилка-
Мекият пластмасов контейнер притежава всички качества на една обикновена бутилка, а когато е празен, се побира в джоба ви.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други