ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадена е свръх еластична сплав, работеща в широк температурен диапазон


Гледане на Кафе
Материалът, възстановяващ формата си след премахване на натоварването, може да бъде полезен при изграждането на сгради, устойчиви на земетресения, твърдят японски учени.
  Основният недостатък на железните еластични сплави е относително малкият температурен диапазон, в който те работят – от – 20 до 800 С. Причината е очевидна: при екстремални температури, натоварването на материала рязко нараства, особено при нагряване.
  Екип от специалисти от факултета по инженерство на университета в  Тохоку, под ръководството на Toshihiro Omori, е разработил поликристална сплав от желязо, манган, алуминий и никел, която се връща в първоначалната си форма при температури от -196 до 2400 C. В рамките на тези граници, допълнителното налягане, свързано с температурата, нараства с 0,53 MPa на всеки градус.
  Както отбелязва г-н Omori, едно от предимствата на сплавта е неговата ниска цена, което в комбинация с високата термоустойчивост предлага широка гама от приложения на новият материал. Той може да се използва в производството на крепежни елементи за сгради, за елементи на автомобили, самолети и дори космически апарати.
  Но най – важното – добавянето на сплавта в носещите конструкции на сградите, ще увеличи сеизмичната им устойчивост, твърдят учените.
  Резултатите от работата са публикувани в списание Science.
  Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадена е свръх еластична сплав, работеща в широк температурен диапазон
Създадена е свръх еластична сплав, работеща в широк температурен диапазон
Материалът, възстановяващ формата си след премахване на натоварването, може да бъде полезен при изграждането на сгради, устойчиви на земетресения, твърдят японски учени.
Ford разработи свръх малък Еко-двигател
Литров двигател ще се присъедини към семейството на EcoBoost. Въпреки скромният обем, той осигурява приемлива мощност.
Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Електроенергия може да се получава от въздуха
Представена е ефективна технология за улавянето на излишната енергия, която се освобождава в процеса на работа на телевизионни и радиоприемници, мобилни устройства и различни системи за връзка.
Първи резултати от продажбите на играта The Elder Scrolls V - Skyrim
Ролевата игра The Elder Scrolls V - Skyrim, създадена от Bethesda Game Studios, показа втори резултат в състезанието наречено - най-разпространяващата се игра на годината.
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Изобретена е свръх гъвкава микросхема
Японски учени от Токийския университет, съвместно с немските си колеги от института Макс Планк, са разработили гъвкава ултратънка микросхема
ASUS Zenbook - ултрабуци с диагонал на дисплея 11,6 и 13,3 инча
Серията Zenbook включва моделите UX21 и UX31 с диагонал на дисплея, съответно, 11.6 (1366 ? 768) и 13.3 (1600 ? 900 пиксела) инча. Корпусът на компютрите е изработен от алуминиева сплав, а дебелината не надвишава 17 милиметра.
Нова супер кола с ракетен двигател
В близко време трябва да се състоят изпитанията на ракетен двигател, който ще бъде поставен на новия супер автомобил и ще му позволи да развие скорост до 1600 км/ч
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други