ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадена е свръхскоростна „видеокамера“


    В Масачузетския технологичен институт (MIТ, САЩ) е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.

Гледане на Кафе
Изследователите от Масачузетския технологичен институт Андреас Велтен/вляво/ и Рамеш Раскар.  (снимка: Scott Brauer/MIT)

  Водещите разработчици на инсталацията Андреас Велтен(Andreas Velten) и Рамеш Раскар(Ramesh Raskar) казват, че за нея „не съществува нищо във Вселената, което да изглежда бързо.“
  Частиците светлина – фотони – попадат в камерата и минават през електрическо поле, което ги отклонява в посока, перпендикулярна на процепа в блендата. Поради високата скорост на промяна в електричното поле, в по – голяма степен се отклоняват пристигащите по – късно фотони.
  Получените снимки са двуизмерни. Изследователите демонстрират, че възможностите на "камерата" са достатъчни, за да фиксират движението на лъч светлина в  литрова бутилка.
  Разработената система би била изключително полезна при провеждането на експерименти, в които светлината преминава през химични елементи или се излъчва от тях. 

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти декември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадена е свръхскоростна видеокамера
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
GoPro HD Hero2 - компактна видеокамера за спортисти
Компанията GoPro започва продажбата на видеокамерата HD Hero2, проектирана специално за мотористи, колоездачи, сърфисти и други любители на активния отдих.
Създадена е пет пръстова компютърна мишка
Според разработчиците, контролерът ще е много подходящ за работа с професионални програми – например, с пакети за 3D моделиране.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Създадена е сгъваема -антибутилка-
Мекият пластмасов контейнер притежава всички качества на една обикновена бутилка, а когато е празен, се побира в джоба ви.
Създадена е самопроникваща игла за спринцовка
Иновативната игла ще помогне де се избегнат грешки при венозни инжекции, а това означава – край на повторното бодене.
Създадена е самовъзстановяваща се интегрална схема
Представете си, че при счупване чипът на вашия компютър или смартфон може да се възстанови сам – така, че дори да не разберете за счупването.
Създадена е плуваща слънчева електроцентрала
Слънчевата електроцентрала заема много място, тъй като, колкото по – голяма е площта на батериите или огледалата, толкова повече енергия се събира. Земната площ е малко и, ако станцията се изгражда в населен район, проблемът с размерите ...
Създадена е напълно функционална гъвкава памет
Изследователи от Корейския институт за наука и технологии (KAIST) са предложили нов метод за изработка на резистивна памет с произволен достъп (RRAM).
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други