ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадена е самовъзстановяваща се „в движение“ интегрална схема

Представете си, че при счупване чипът на вашия компютър или смартфон може да се възстанови сам – така, че дори да не разберете за счупването. Прилича на фантастика, но екип инженери от Калифорнийския технологичен институт е направил точно това. Дори напълно повреден транзистор, за миг се връща към работа.

Гледане на Кафе

  Екипът демонстрира потенциала на разработката върху малък усилвател. Облъчвайки микрочипа с мощен лазер, те почти напълно унищожили транзисторите, а след това наблюдавали тяхното възстановяване – отнело около секунда и крайната производителност била почти перфектна.
  Али Хаджимири, професор по електроника в  Калифорнийския технологичен институт, без преувеличение нарича случващото се знаменателен етап в развитието на интегралните микросхеми.
  До сега само една неизправност можеше да направи чипа безполезен. Учените решили да дадат на електрониката свойствата на нашата имунна система – да я научат да разпознава проблемите в „организма“ и своевременно да им отговаря. Усилвателят от експеримента включвал набор от надеждни сензори, контролиращи температурата, силата на тока, напрежението и мощността. Информацията от тези датчици се подава на отделен компонент, разположен на същия чип - "мозъкът", който анализира ефективността на системата и взема решение за необходимостта от ремонт. Интересно е, че в системата не е заложена информация за всички възможни проблеми - тя взема решения, анализирайки самостоятелно ситуацията.
  Диагностиката и ремонтът сега са възможни без човешка намеса, което приближава индустрията с крачка напред към автономни и нерушими устройства.
По материали на sciencedaily.com

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти март 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадена е самовъзстановяваща се интегрална схема
Създадена е самовъзстановяваща се интегрална схема
Представете си, че при счупване чипът на вашия компютър или смартфон може да се възстанови сам – така, че дори да не разберете за счупването.
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
Създадена е логическа ДНК верига с рекордна сложност
Двама учени от Калифорнийския технологичен институт са създали сложна логическа верига на основата на ДНК.
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
Създадена е пет пръстова компютърна мишка
Според разработчиците, контролерът ще е много подходящ за работа с професионални програми – например, с пакети за 3D моделиране.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Създадена е сгъваема -антибутилка-
Мекият пластмасов контейнер притежава всички качества на една обикновена бутилка, а когато е празен, се побира в джоба ви.
Създадена е самопроникваща игла за спринцовка
Иновативната игла ще помогне де се избегнат грешки при венозни инжекции, а това означава – край на повторното бодене.
Създадена е плуваща слънчева електроцентрала
Слънчевата електроцентрала заема много място, тъй като, колкото по – голяма е площта на батериите или огледалата, толкова повече енергия се събира. Земната площ е малко и, ако станцията се изгражда в населен район, проблемът с размерите ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други