ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадена е плуваща слънчева електроцентрала


Гледане на Кафе
Слънчевата електроцентрала заема много място, тъй като, колкото по – голяма е площта на батериите или огледалата, толкова повече енергия се събира. Земната площ е малко и, ако станцията се изгражда в населен район, проблемът с размерите става по – сериозен, но предимство е лесното обслужване и близостта до потребителите.
 Възможен изход предлагат инженери от израелската компания „Solaris Synergy” и техните френски колеги. Те са създали батерия, която може да се постави върху повърхността на водоем. Така се решават няколко задачи едновременно: икономия на дефицитна земя, опростява се конструкцията и охлаждането на слънчевата батерия. Последното е много важно: ако батерията се нагрява по – малко, биха могли да се използват по – ефективни материали, които иначе биха се разрушили от топлинното разширение. Благодарение на това, както и използването на светлинни концентратори, е възможно значителното поевтиняване на електричеството. Между другото, както се вижда на снимката, плаващата електростанция може да се използва и като понтон. „ През февруари ние започнахме изпитания, поставяйки станцията върху езеро, разположено на около 30 км от курорта „Ейлат” и включвайки я към мрежата на Израелската електрическа компания. Искаме да изясним не само, каква ще бъде себестойността на такова електричество, но и да разкрием влиянието на електростанцията върху живота на водните обитатели. Считаме, че изкуствените водоеми са най – подходящи за разполагането на такива станции.” – казва ръководителят на работата, доктор Elyakim Kassel.
  Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадена е плуваща слънчева електроцентрала
Създадена е плуваща слънчева електроцентрала
Слънчевата електроцентрала заема много място, тъй като, колкото по – голяма е площта на батериите или огледалата, толкова повече енергия се събира. Земната площ е малко и, ако станцията се изгражда в населен район, проблемът с размерите ...
Джобна слънчева батерия ще ви зареди телефона и ще ви осигури светлина
В Сингапур е разработена преносима система, състояща се от прибор, към който може да включите различни типове прожектори, мобилни устройства и компактна слънчева батерия.
В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия
Покритият участък от пътя в района на белгийския Антверпен бил оборудван със слънчеви панели. Произвежданото от тях електричество е достатъчно за захранването на двигателя на скоростния влак и железопътната инфраструктура.
Надуваем фенер за южните страни от Третия свят
В САЩ е разработено евтино и лесно преносимо осветително тяло на слънчева енергия.
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
Създадена е пет пръстова компютърна мишка
Според разработчиците, контролерът ще е много подходящ за работа с професионални програми – например, с пакети за 3D моделиране.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Създадена е сгъваема -антибутилка-
Мекият пластмасов контейнер притежава всички качества на една обикновена бутилка, а когато е празен, се побира в джоба ви.
Създадена е самопроникваща игла за спринцовка
Иновативната игла ще помогне де се избегнат грешки при венозни инжекции, а това означава – край на повторното бодене.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други