ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадена е „нанокръпка” за сърцето


Гледане на Кафе
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
  По време на сърдечен пристъп настъпва недостиг на кислород, което разрушава клетките и тъканите. В помощ на регенерирането им, обикновено се използват стволови клетки, или парчета от биосъвместими материали.
   Екип от изследователи, ръководени от Томас Уебстър от университета "Браун" предлага свой метод. Уникалността е в това, че "ремонтните работи" не се ограничават само до формирането на сърдечно мускулна тъкан, а и до регенерацията на нервни и ендотелни клетки (вътрешната обвивка на кръвоносните съдове).
  В този случай, в ролята на „скелет" участва композитен материал, обединяващ биоразградимия  полимер поли (млечна-ко-гликолова киселина) (PLGA) и нанотъкан от въглеродни нанотръбички. Според експертите, нанотръбите значително повишават проводящите свойства на материала и неговата съвместимост с клетките на организма.
  Доклад за експериментите с "нанокръпката", е публикуван в списание Acta Biomaterialia, като това са предварителни проучвания. На учените им предстои избор на идеалния баланс между PLGA и въглеродните влакна, изграждането на алгоритми за сърдечно-съдова терапия, както и да открият начин за поставянето на „нанокръпката" вътре в тялото.
  Следващата стъпка ще бъдат опитите с животни (може би домашни, за които сърдечна недостатъчност често е с фатален изход), след което ще дойде ред на човека.
  Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадена е нанокръпка за сърцето
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
Намериха обоняние в... сърцето и кръвта
Би било странно, дори да се предположи, че имаме обонятелни рецептори някъде другаде, освен в носа.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
Създадена е пет пръстова компютърна мишка
Според разработчиците, контролерът ще е много подходящ за работа с професионални програми – например, с пакети за 3D моделиране.
Създадена е сгъваема -антибутилка-
Мекият пластмасов контейнер притежава всички качества на една обикновена бутилка, а когато е празен, се побира в джоба ви.
Създадена е самопроникваща игла за спринцовка
Иновативната игла ще помогне де се избегнат грешки при венозни инжекции, а това означава – край на повторното бодене.
Създадена е самовъзстановяваща се интегрална схема
Представете си, че при счупване чипът на вашия компютър или смартфон може да се възстанови сам – така, че дори да не разберете за счупването.
Създадена е плуваща слънчева електроцентрала
Слънчевата електроцентрала заема много място, тъй като, колкото по – голяма е площта на батериите или огледалата, толкова повече енергия се събира. Земната площ е малко и, ако станцията се изгражда в населен район, проблемът с размерите ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други