ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Създадена е логическа ДНК верига с рекордна сложност


 

Гледане на Кафе
Традиционна схема, която извлича квадратен корен от 4-байтово число и закръгля резултата към по-малкото. Ако направим изчисление за числото  7 (х4 = 0, х3 = х2 = х1 = 1), ще получим 2 (у2 = 1, у1 = 0). Във видеото, по-долу, е същата схема, приведена в удобен вид за ДНК-изчисления.

Двама учени от Калифорнийския технологичен институт са създали сложна логическа верига на основата на ДНК.
  По своето устройство тя напомня традиционните полупроводникови вериги, изградени чрез стандартни логически клапани. „Това прави нашето проучване уникално. Ние открихме метод, който е подходящ за разработката на биохимични вериги с различни размери и нива на сложност.” - казва един от авторите, Ерик Уинфри/Erik Winfree/.
  Най – големият „компютър”, конструиран от г-н Уинфри и колегата му Lulu Qian, се състои от 130 нишки ДНК и решава една конкретна задача – извлича квадратен корен от всяко положително число, не по-голямо от петнадесет, и закръгля резултата към долната граница. „Извличането на корен, би трябвало да бъде добра демонстрация. Ние показахме, че биохимичните методи са подходящи за решаването на абстрактни математически задачи, а това ще промени отношението към тях.” – пояснява Ерик Уинфри.
  Работата на схемата се обезпечава от едно- и двойноверижни синтетични фрагменти на ДНК, като последните запазват малък едноверижен участък в края си, а едноверижните молекули играят ролята на вход и изход за сигналите. „Молекулите се движат свободно в разтвор, като от време на време се срещат една с друга. Когато едноверижна ДНК попадне на двуверижна, с комплеметарна последователност  на крайния участък, между тях възниква „сцепление”, а една от тези нишки, която първоначално е принадлежала на двуверижната молекула, попада в разтвора и влияе върху другите елементи от схемата. Тъй като ние сами задаваме последователностите на ДНК, то взаимодействията между молекулите са под пълен контрол.” – разказва г- Уинфри. Изчислението, по този начин, започва с подготовката на четири едноверижни сегменти, съответстващи на четирите разряда в двоичния запис на числата, а двубайтовите резултати авторите прочитали с флуоресцентен метод, използвайки за кодиране четири различни цвята.
Разбира се, полупроводниковите схеми работят много по-бързо и надеждно от биохимичната, която губи за извличането на квадратен корен около 10 часа, а и никога няма да се отърве от „шума”, предизвикан, например, от неправилното обединение на молекулите. От друга страна, изчисления с участието на ДНК /теоретично/ могат да се провеждат в живи клетки, което позволява разработката на схеми за диагностика на заболяванията по наличието на определени вещества в кръвта.
 

Гледане на Кафе
Дата: 6 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Създадена е логическа ДНК верига с рекордна сложност
Създадена е логическа ДНК верига с рекордна сложност
Двама учени от Калифорнийския технологичен институт са създали сложна логическа верига на основата на ДНК.
Създадена е свръхскоростна видеокамера
В Масачузетския технологичен институт е създадена система за снимки, улавяща изображение със скорост - един трилион кадъра в секунда.
Ново устройство ще изключва ненужното звено в хранителната верига
Как да ядете много, без да губите фигурата си. Изобретателят на Segway знае отговора.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
Създадена е пет пръстова компютърна мишка
Според разработчиците, контролерът ще е много подходящ за работа с професионални програми – например, с пакети за 3D моделиране.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Създадена е сгъваема -антибутилка-
Мекият пластмасов контейнер притежава всички качества на една обикновена бутилка, а когато е празен, се побира в джоба ви.
Създадена е самопроникваща игла за спринцовка
Иновативната игла ще помогне де се избегнат грешки при венозни инжекции, а това означава – край на повторното бодене.
Създадена е самовъзстановяваща се интегрална схема
Представете си, че при счупване чипът на вашия компютър или смартфон може да се възстанови сам – така, че дори да не разберете за счупването.
Създадена е плуваща слънчева електроцентрала
Слънчевата електроцентрала заема много място, тъй като, колкото по – голяма е площта на батериите или огледалата, толкова повече енергия се събира. Земната площ е малко и, ако станцията се изгражда в населен район, проблемът с размерите ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други