ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Съдбата на Международната космическа станция остава неясна заради аварията на руската ракета - носител


  Днешните обитатели на МКС могат да издържат не много дълго, а към края на годината станцията може напълно да се обезлюди.
  На 24 август «Союз-У», извеждащ в орбита товарният кораб «Прогрес М-12М» с доставките на храни и оборудване за екипажа на Международната космическа станция/МКС/, се разби малко след изстрелването и падна в Алтай. Това е първата катастрофа в 30 годишната история на тази ракета - носител. Както установи комисията на Руската Федерална Космическа Агенция, причината е гозогенераторът на двигателя от трета степен, повреди в който са довели до аварийното изключване на двигателя.

Гледане на Кафе
Злополучният старт на «Союз-У» с «Прогрес».    (снимка: РКК «Энергия»)

  Въпреки че тритонната пратка не беше доставена на станцията, това само по себе си не предизвика безпокойство сред експертите на световните космически агентства. Астронавтите са обезпечени с храна и вода, според различни източници, за период от три месеца до една година. В краен случай, запасите могат да бъдат попълнени от европейският (ATV) или японският (HTV) “товароносители“.
  Много по – важно е, че «Союз-У» пуска пилотираните кораби «Союз», който след прекратяване на американската совалкова програма остава единственото средство за изпращането на астронавти и космонавти в орбита. Да се установят причините за инцидента не е достатъчно: важно е това да не се повтори в бъдеще, особено ако на карта са заложени човешки животи.
  Разбира се, в случай на аварийни ситуации са предвидени механизми за спасение на екипажа, но на практика никой не иска да ги проверява. Така че изстрелването на „съюзи“ е отложено за неопределено време. Според ръководителят на пилотираните програми на Руската космическа агенция Алексей Краснов, в близко време могат да бъдат проведени два тестови старта на ракетата «Союз-У» с «Прогрес», непилотирани спътници с автоматична система са контрол.

Снимка на МКС, направена от екипажа на совалката Endeavour през февруари миналата година. (снимка: NASA)

  Що се отнася до шестте временни жители на МКС, плановете за тяхното връщане на Земята трябва да се коригират. Първите трима, които е трябвало да се върнат на 8 септември, ще се забавят с около седмица. Другите трима астронавти трябва да се върнат в средата на ноември. Сега към станцията са стиковани няколко кораба „Союз“, но на този „паркинг“ те могат да останат не повече от 200 дни, което значи, че последният срок е от октомври до декември.
  Ако до края на годината ситуацията не се реши благополучно, то МКС временно може да се окаже изоставена. Ръководителят на програмата по експлоатацията на станцията в НАСА – Майк Сафредини отбеляза, че това е крайна мярка, но безопасността на хората е над всичко. По принцип, основните функции на Международната Космическа Станция могат да бъдат управлявани от Земята, а ако се затворят люковете между модулите, ще се минимизира риска от събитие, което да застраши цялата станция.
  На теория, МКС може дори автоматично да приема товарни кораби, но и Русия, и САЩ се надяват на успешно приключване на тестовете на космическите технологии след инцидента ...

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Съдбата на Международната космическа станция остава неясна заради аварията на руската ракета - носител
Съдбата на Международната космическа станция остава неясна заради аварията на руската ракета - носител
Днешните обитатели на МКС могат да издържат не много дълго, а към края на годината станцията може напълно да се обезлюди.
Dragon III – частният космически кораб се добра до Международната космическа станция
Космическата капсула Dragon, собственост на частната компания SpaceX, успешно достигна Международната космическа станция, макар и с еднодневно закъснение.
Руската междупланетна станция Фобос-Грунт стартира към Марс, но едва ли ще долети до него
Тази нощ в 00:16 Московско време, руският космически кораб -Фобос–Грунт- стартира към Марс.
Можем да гледаме последния полет на космическата совалка Атлантис
Космическата совалка Атлантис се отправи на 12 дневен полет до Международната космическа станция и обратно. НАСА организира видеотранслация на старта /и полета!/, с който, уви, завършва славната история на космическите кораби от този тип.
Blue Origin сподели подробности за космическата си програма
Един от най – големите играчи на частния космически пазар проговори. Компанията на Джеф Безос "Amazon" възнамерява да създаде ракета-носител за многократно използване, въз основа на суборбитален тест на системата.
НАСА представи проект на най – мощната ракета в историята на космонавтиката
Супертежката Space Launch System е предназначена за извеждането на космически кораби далеч зад пределите на земната орбита и транспортиране на едрогабаритни товари.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
Публикувани са снимки от живописния марсиански вулкан Tharsis Tholus
Европейската космическа агенция публикува нови снимки на древния полуразрушен марсиански вулкан Тарсис Toлус направени от апарата Mars Express.
Разработена е ваксина против радиация
Сътрудници на Владикавказкия научен център при Руската Академия на Науките са успели да разработят уникална противорадиационна ваксина
Публикувани са първите данни от мисията на CryoSat
На Международния авиосалон в Le Bourget, Европейската космическа агенция представи първата карта на дебелината на морския лед, съставена въз основа на данните от спътника CryoSat.
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други