ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Стъкло, което може да се навива на руло

Тери Oтт (Terry Ott), инженер от Corning Inc., разработил начин за серийно производство на гъвкаво стъкло, което буквално може да се навива на рула. Вероятно тази американска стъкларска компания ви е позната от закаленото стъкло Gorilla Glass, използвано в много приспособления, започвайки с първите iPhone. След половин век корпорацията решава,че здравото и леко стъкло е ненужно на света.

Гледане на Кафе
Производителите на електроника, вероятно вече ще получават стъклото на рулони. /Тук и долу илюстрация на Corning Inc./

  Не толкова отдавна  Corning проявила интерес към гъвкавото стъкло. Става дума за Corning Willow – свръх тънък материал, с дебелина под 100 микрона и три пъти по-тънък от Gorilla Glass. Трудности имало: едно е да направиш здраво стъкло с дебелината на хартия, а съвсем друго – да започнеш масовото му производство на разумна цена. Качествата на Willow са уникални: ако разклатите лист от такова стъкло бихте чули същото шумолене, като от лист хартия. Да го навият на рула се оказало малко по-сложно, отколкото изглеждало на пръв поглед.
  Може, разбира се, да се направи така:

  Именно така се произвеждало стъклото по-рано в тази компания, т.е. - нарязвали го на парчета с размер, подходящ за производството на дисплеи и телевизори. За доста по-тънък материал този технологичен процес не подхожда: прекалено се оскъпява продуктът. Г-н Отт и колегите му разработили производствена линия, от която Willow излизал на дълги ивици, с размерите на три футболни игрища. При това, всяка лента се навива на руло и в този вид се доставя на клиента. Методът, разбира се, е по-евтин: не се губи време за нарязване и загубите от самото стъкло са по-малки.
  Целият процес изглежда точно, както е показано във видеото: при препълване на резервоара със стъкло, то се стича по стените и се втвърдява надолу. Тери Oтт е успял правилно да изберете точката, в която все още не застиналото стъкло вместо да се реже, се навива на руло относително бързо и лесно /колкото и странно да звучи това, по отношение на стъклото/.

Колкото и гъвкав да изглежда този материал, това не е пластмаса, а истинско стъкло.

  Краищата на стъклената лента са защитени от специални пластмасови ивици.
Освен производство на стъкло по рулонната технология, новият материал би позволил в бъдеще, разсъждава технологът, по този начин да става и монтажът на дисплеи /сега манипулацията е с отделни заготовки/. Освен това, консултациите със заинтересовани страни относно евентуално монтиране на производствените линии показали, че всичко това е реално, ако, разбира се, Corning Willow бъде успешен.
  Първите устройства, използващи новото гъвкаво стъкло за екрани, трябва да се появят още през 2013 г.
  Подготвено по материали на Technology Review.

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Стъкло, което може да се навива на руло
Стъкло, което може да се навива на руло
Тери Oтт, инженер от Corning Inc., разработил начин за серийно производство на гъвкаво стъкло, което буквално може да се навива на рула.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия
Английски учени заявиха, че са разработили диск, който може да съхранява данните вечно.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Изобретение, което ще помогне на хората да преживеят в случай на мащабна катастрофа
Появи се изобретение от руски учени, което ще помогне на хората да оживеят в случай на мащабни природни или предизвикани от човека катастрофи.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Google демонстрира възможностите на очилата Project Glass
Google публикува видео, от което може да се добие представа за възможностите на това необичайно устройство.
Концепция за лента нагревател – охладител
Авторът на идеята за компактно устройство, което може да загрява или охлажда храна, е един от победителите в конкурса, проведен от добре познатия производител на битова техника - Electrolux.
Осем необичайни вида транспорт
Автобуси, таксита, влакове и самолети се срещат навсякъде по света. Пътуването до мястото което ви интересува може да се превърне в истинско приключение, ако го направите на някои от най – необичайните видове транспорт.
123456 ... 50
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други