ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Старостта е болест и тя е лечима!

  В Румъния е публикувана интересна монография „Старческа биология“ - резултат на многогодишни изследвания на известният румънски учен Константин Пархон. Експертът твърди, че старостта не трябва да се счита за нормално състояние на организма, а за патология. Основната роля в този процес, по негово мнение, играят жлезите с вътрешна секреция.

  Благодарение на внимателни клинични проучвания и експерименти, академик Пархон разкрил ролята на всяка една от жлезите с вътрешна секреция в процеса на стареене и стигнал до заключението, че старостта може и трябва да се лекува. За лечение на старостта Константин Пархон използва екстракти от тимуса, щитовидната жлеза, епифизата, надбъбречните жлези и редица други средства, включително витамини Е, В и новокаин, който той нарича витамин Н3.
  През последните години тези изследвания получиха широко разпространение. Така, професор Ана Аслан от Института за борба със стареенето/Румъния/ експериментира със 110 възрастни хора, живеещи в местната болница. Всички те преминават различни курсове на лечение с хормони, витамини, екстракти от тъкани на жлези, вани със сода бикарбонат и новокаин. Ето някои от резултатите на тази уникална работа.
  Професор Аслан почти с ужас си спомня за тягостното впечатление при посещението си в дома за стари хора: „Видяхме безпомощност и дълбока тъга. В дългите коридори се чуваше тракането на патерици и тояги.“ Нейният институт започва да се грижи за хората от този приют. И чудо: в коридорите станало тихо – просто не останали пациенти, ходещи с патерици или бастун! Хора, които почти били загубили човешкия си облик, активно се отървават от явленията, съпътстващи старостта. И ако старият човек има добра памет, нормален слух и зрение, гладка, без бръчки кожа, силни мускули, то можем ли да наречем това старост?
  Изследванията в този институт са фокусирани върху превенцията и лечението на старостта. Основно разгледали тяхното физическо състояние по отношение на клиничните, физиологични, биохимични и хематологични параметри. След това било назначавано лечение с хормони, витамини, екстракти от различни тъкани и бани с въглероден диоксид. Най-уникалното е, че резултатите били постигнати чрез използването на новокаин.

Гледане на Кафе

Още малко и пациентите на д-р Аслан/на малката снимка/ ще се превърнат...

(Снимка: Owen Franken / Corbis.)

  Поразителни резултати

  Новокаинът бил открит през 1905 г. До началото на 1950-те е  използван като обезболяващо при хирургични операции и като лекарство при лечение на ревматизъм, нарушения в кръвообращението, чрез интраартериални и интравенозни вливания. Според лекарите, използването на баналния новокаин при лечението на хората от старческия дом, значително е подобрило цялостно им състояние: патологичните явления, характерни за Паркинсон/треперене на ръцете и краката/, ограничената гъвкавост на тялото – значително намалели. Освен това, подобрили се вниманието и паметта. Експериментите върху мишки само потвърдили действието на препарата: кожата на опитните животни върнала предишния си блясък и те увеличили телесното си тегло.
  В крайна сметка, румънските специалисти се осмелили на дълго и непрекъснато лечение с новокаин на 25 възрастни хора. В продължение на две години никой не умрял, въпреки, че били хора на възраст от 60 до 92 г., страдащи от сериозни заболявания на сърцето, нервната система, атеросклероза и Паркинсон, а някои от тях били пълни инвалиди.

  „Ние побеждаваме старостта“

  Това са само красиви думи и без примери читателят не би повярвал в чудото на новоизобретената терапия. А тя наистина е чудо. Когато пациентката В. е приета в института за лечение, наближавала 92 г. Била прегърбена от болест и старост, сбръчкано лице, потъмнели очи, треперещи ръце, удебелени и изкривени артерии, напълно сива коса, лошо зрение и слух. Кожата на ръцете и лицето била покрита със старчески петна; паметта нарушена – не помнела дори имената на децата си. Кръвното налягане било 220-115 мм. Не била в състояние да се огъва... Минали шест години и В. е не по-малко гъвкава, отколкото в младежките си години, отново чува добре и може да шие без очила. Сред пациентите в института се откроява със своята жизненост и бодрост. Признаците на старост изчезнали от лицето и – веждите потъмнели, кожата станала гладка, мускулите еластични. Тя самостоятелно се грижи за себе си, почиства стаята си и ходи на разходка из града. Гъстотата на косата и е възстановена на 90%, а сивите кичури отчасти върнали предишния си цвят.
  "Може би един ден само от книгите ще се научава, че с напредване на възрастта хората са посивявали." - казва проф. Аслан.
  Въпреки, че В. сега е на 97 г., тя се чувства напълно здрава. След лечението е възстановила от теглото си 4,5 кг., кръвното и налягане е спаднало до 190 на 100мм.

...в ето такива млади девици. (снимка: Corbis)

  Още един случай. Пациентката Х., самотна жена, била на 64 г. когато попаднала в института. Страдала от глаукома на двете очи, което я потискало. Страдала от безсъние и спяла нощем не повече от 2-3 часа. Парализа я приковала към леглото. Кръвното налягане било много високо, а паметта – отсъствала... За да се излекува парализата бил достатъчен курс на инжекционно лечение с новокаин. Мускулната сила постепенно се увеличила, а паметта се подобрила. Тя отново спи нощем по 7-8 часа. Косата и престанала да пада. Х. поискала да работи и сега е медицинска сестра.
  Сега няколко думи за най-старият пациент на проф. Ана Аслан – 109 годишният М. Бившият пристанищен работник постъпил от старческия дом в института в състояние на дълбока депресия. „Бегъл поглед беше достатъчен – спомня си г-жа Аслан – за да отгатнеш възрастта му. Съвършено бели коси, треперещи ръце, потъмняла кожа, скованост на тялото. Мисленето беше забавено. Не помнеше почти нищо. Без помощ не можеше да излезе от стаята...“   След 3 години в института той се разхожда сам из двора и по близките улици, и вие никога не бихте казали, че е на 109 години. Енергичен и в бодро настроение обича да разказва за младостта си. Паметта му е възстановена. Кожата изсветлява, а косата почти е с цвета от младежките му години.

  Витамин Н3

  Днес от 180 възрастни хора, намиращи се в Института за борба със старостта, около 125 преминават курс на лечение с новокаин. Амбулаторно или у дома под лекарско наблюдение, профилактично се лекуват 1017 човека на възраст от 45 до 50 години. Методът на лечение включва: три пъти седмично по 5 куб.см 2 % разтвор на новокаин. Курсът продължава 4 седмици. След десетдневно прекъсване лечението се възобновява. Новокаинът действа благоприятно при лечението на стомашни язви, косопад и нарушения в кожната пигментация.
  В хода на терапията у болните се наблюдава укрепване на централната нервна система, изразяващо се в повишен интерес към живота, работата и околната среда. Освен това, новокаинът влияе на жлезите с вътрешна секреция, балансирайки дейността им.
  Накрая, новокаинът има особено свойство: вътре в организма той се превръща в две химически вещества, едно от които е аминокиселината, наричана още витамин Н1 /или Н2/. Витаминизиращият ефект на новокаина, поясняват учените, се дължи на възбуждането на чревната бактериална флора, която подпомага създаването на жизненоважни за организма вещества. На неговото влияние се приписва възстановяването на умствените способности, увеличаването на мускулната и физическа сила, ръста на устойчивостта към стареене.
  За да подчертаят витаминизиращото му действие, изследователите са предложили да бъде наречен „витамин Н3“.
  Подготвено по материали на списание „Знанието е сила“.

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Старостта е болест и тя е лечима
Старостта е болест и тя е лечима
Експертът твърди, че старостта не трябва да се счита за нормално състояние на организма, а за патология.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Китайски букви. Буква Б – страница 5
Китайски букви. Буква Б – божествен, барел, болест, безпорядък, брилянт, барон, барометър, брак/некачествена продукция/, база данни, Барселона, барбекю, Барбадос, банкет, банкрут
Антибиотик спира преждевременното стареене
Антибиотикът рапамицин ликвидира симптомите на стареене, очиствайки клетките от дефектният протеин прогерин, натрупващ се с възрастта.
Тетрисите помагат да се справим със спомените за травмиращи събития
Играенето на популярната компютърна игра „тетрис”, помага на хората да се справят с внезапните спомени за събития от миналото, които са свързани с нанесени травми.
Bat - летяща компютърна мишка
Комплектът Bat включва платформа и мишка с магнитен пръстен, издържаща теглото на човешка ръка.
Проектиран е електрически дицикъл
Австралийски студенти са построили оригинално превозно средство, състоящо се от две големи колела, между които е поставена открита пилотска кабина за водача.
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
Червеното вино: физическо упражнение в бутилка
Учени от университета в Страсбург (Франция), открили поредното удивително свойство на ресвератрола - съединение, съдържащо се в ципата и семките на червеното грозде.
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други