ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Списание  Scientist се закрива


  Биомедицинските изследователи загубиха един важен източник на информация, а научните журналисти – още едно издание.
  Тъжната новина дойде малко след публикуването на специалния брой посветен на 25-годишнината на списанието. "То е живо и здраво!" - радвали се в редакцията.
  Scientist е роден през 1986 като вестник, излизащ на 2 седмици. Създаден е от Eugene Garfield, основател на Института за научна информация (ISI, сега - Thomson Reuters) и създател на индекса за научно цитиране - Science Citation Index. Редакцията била във Вашингтон, но скоро се премества във Филаделфия – по-близо до ISI. По-късно Scientist става месечно списание и откри сайт с новини за деня (онлайн версията също е закрита).
  Сегашният собственик на списанието и главен изпълнителен директор Vitek Tracz (основател на научното списание със свободен достъп BioMed Central) каза, че единствената причина, която го кара да затвори списанието – е икономическа. "Ние просто не можахме да намерим начин, то да носи приходи. - каза г-н Tracz. - Други причини няма. Имаме прекрасни и талантливи служители, благодарна аудитория и списанието успя да запази високи редакционни и производствени стандарти. Просто света се отказва от традиционните списания и зависимостта ни от рекламите ни доведе до тази точка."

Гледане на Кафе
Еволюция на корицата на списанието.

  Г-н Tracz е един от първите борци за свободния достъп. Той твърди, че е купил Scientist (преди около десет години), само за да насърчава тази работа, въпреки че тогавашния главен редактор Ричард Галахър/Richard Gallagher/ отричаше това. През последните години, г-н Tracz е съсредоточил голяма част от вниманието си върху сайта Faculty of 1000, който се фокусира върху експертната оценка на научните публикации. Буквално веднага след това, отвори и услугата F1000 Journal Factor - нов опит да се класират научните списания, различаващ се от традиционният и противоречив показател, основаващ се на така наречения импакт фактор. Г-н Tracz искал по-тясна интеграция на Faculty of 1000 със списанието.
  „Огорчен съм, но не мога да кажа, че съм шокиран.“ – казва г-н Галахър. Той е бил добре информиран за финансовите проблеми на Scientist от самото му създаване, но все пак успява да превърне първобитния таблоид в стилно и привлекателно месечно списание, посветено на науката за живота. Между другото, г-н Garfield признава, че при днешните обстоятелства, за нищо на света не би се заел да създава научно списание.
  Г-н Галахър, както и много други, смята, че в областта на научната публицистика се е формирала една грозна дупка: «Scientist елегантно и успешно помагаше на хората да погледнат отвъд техните непосредствени интереси. Той правеше това забавно, а понякога и по непочтителен начин.“
  Един от редакторите на Nature, Юджийн Русо/Eugene Russo/, работил в Scientist като стажант, а по-късно като редактор от 1997 до 2001 г. отбелязва, че изданието е заемало специална ниша. "Това беше един вид наръчник за професионалисти, които се интересуват не само от наука и кариера, но и от политически въпроси, засягащи живота на учените - казва г-н Русо. - В допълнение, Scientist е едно от малкото списания, публикуващи мнения за най-цитираните статии с анализ на причините, поради което привличаше толкова много внимание."
  Именно Scientist – още преди да премине в ръцете на г-н Tracz, е един от първите привърженици за свободен достъп на публикации. Освен това, то е едно от първите списания, които безплатно разпространяваха в мрежата Националния научен фонд на САЩ. Всичко е още преди появата на интернет – през 1986 г.
  Scientist си отива на висок тон – наскоро стана известно, че през ноември, списанието ще получи пет награди Eddie & Ozzie Awards  на списание Folio. Освен това, Американската асоциация на редакторите на бизнес издания му присъди титлата - списание на годината.

Гледане на Кафе
Дата: 10 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Списание Scientist се закрива
Списание Scientist се закрива
Биомедицинските изследователи загубиха един важен източник на информация, а научните журналисти – още едно издание.
Всички издания на списание Плейбой ще се появят в интернет
Списанието Playboy ще предостави достъп до пълната колекция на своите издания чрез интернет.
За новия екзоскелет не са страшни ни бомби, ни ракети
Списание Time обяви петте най-добри военни изобретения за 2010 г. Списание Time публикува списък на най-добрите изобретения ежегодно.
FORBES публикува прогнозата на футуролози за следващото десетилетие
Известното американско списание публикува любопитна статия, от която читателите разбират, какво ни чака през новото десетилетие.
Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
Антинобеловите награди за 2011 г.: прозяващи се костенурки и секс с бутилка
В театър `Сандърс`, Харвардския университет (САЩ), за 21 път се проведе церемонията по връчването на Антинобеловите награди. Наградата, както е известно, се присъжда от списание Annals of Improbable Research за достижения, които ...
Започнаха гаданията за Нобеловите награди
На 3 октомври започва обявяването на новите Нобелови лауреати. За научния свят те са нещо като Оскар: всички ругаят лошия вкус на наградния комитет, но всички следят с нетърпение развоя на събитията, опитвайки се да предскажат победителите ...
Първият в света Данък мазнини – за и против
От 1 октомври Дания е въвела данък мазнини. Тази мярка предизвика смесени реакции в страната и света: специалистите в областта на общественото здраве я посрещнаха с овации, а останалата част стигна до заключението, че датските власти, ...
С какво екосистемите биха могли да поучат еврозоната
Еврозоната е сложна мрежова система, подобна на тази, която съществува в природата. Това и придава качества, които рядко се разглеждат от икономистите, но биха могли да помогнат да се разбере настоящата криза.
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
123456 ... 9
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други