ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Социалните мрежи са се родили още през XVII век


Нищо ново под слънцето, дори и социалните мрежи. Точно от същата страст за комуникация е била обхваната просветената част на Европа през XVII-XVIII век.
  "Седемнадесети век е бил своего рода информационна бомба" - казва Aнаис Сент-Джуд/Anais Saint-Jude/, директор на програмата BibioTech към Станфордския университет (САЩ). Коперниковата революция, разпространението на печата, изследването на Новия свят – всичко това трябвало да се обмисля и обсъжда. "Това бил динамичен, бурен период.“ - подчертава специалистът.
  Разбира се, нито "Туитър", нито"Фейсбук" са били измислени. Колкото и да е странно, нямало дори смартфони. Затова пък, бързо разцъфтявала пощата. Волтер изпращал по 10-15 писма на ден. Жан Расин се оплаквал, че не успява да води кореспонденцията си. При това, съдейки по данните на станфордския проект Mapping the Republic of Letters, 40% от писма на Волтер били предназначени за кореспонденти, живеещи сравнително близо.
  Какво са писали? Най-често, нищо особено (явно сега, ситуацията не се е променила много). Покани за чай и въпроси: "OMG, чухте ли за херцога…?"
  От друга страна, това бърборене имало важни последици, казва ръководителят на проекта Дан Еделщайн, който от пролетта започва да преподава курс "Социални животни, социална революция и социалните мрежи." Преди всичко настъпил разцвет на пощенските услуги. В продължение на векове пощата обслужвала предимно държавните чиновници, а след това – търговците и банкерите. С течение на времето, започнали да си кореспондират не само близки приятели, но и далечни хора, които никога нямало да се видят.

Гледане на Кафе
Волтер не лягал, преди да напише дузина писма. (Фрагмент от картина на Салвадор Дали)

  Писма изпращали не само писателите. Мадам дьо Sévigné от края на 1670 до 1696 г. съставила 1120 писма до дъщеря си, която след брака си, отишла в Бретан: трябвало да държи информирано детето си за всички работи в Париж. Писмата се оказали толкова остроумни, че били публикувани, макар и непредназначени за аудитория.
  За известно време улиците на Париж били пълни с хартиени отпадъци (les billets) - нецензурни и политически стихове. Подобно на "Twitter"? За такива стихове Волтер попада в затвора. Между другото, тези документи са играли роля в организирането на въстания - по същия начин, както в Египет тази година.
  Въпреки липсата на интернет, имало дори и социални мрежи - под формата на салони, клубове и академии. През XVII век, доминираща форма на изкуството става театъра -  и сградата на театъра се превърнала във важно място за срещи. Почти не гледали сцената: обсъждали се един друг. За да са всички „в час“, изобретили плаката.
  Една социална мрежа, дори довела до създаването на нова държава. На 2 юли, 56 мъже подписали някакъв документ, който на 4 юли бил публикуван като Декларация за независимостта на САЩ. "Обърнете внимание, ние не признаваме факта на подписването му, - каза г-н Еделщайн. – Празник става деня, когато тя е публикувана във вестниците и хората започват да се обединяват около нея ".
  По същото време се появява и съвременната журналистика. Богатите/например, кардинал Мазарини/ наемали „блогъри“, които събирали клюки из цял Париж и ги разпространявали чрез абонамент. Постепенно разцъфтели „Литературните обзори“ и вестниците, популярни станали „писмата на редактора“.
  "Няма нищо ново под слънцето." - въздиша г-жа Сент-Джуд.

Гледане на Кафе
Дата: 7 - ми ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Социалните мрежи са се родили още през XVII век
Социалните мрежи са се родили още през XVII век
Нищо ново под слънцето, дори и социалните мрежи. Точно от същата страст за комуникация е била обхваната просветената част на Европа през XVII-XVIII век.
Скоростта на мрежата за пренос на данни ще се увеличи в пъти
Компаниите Fujitsu, NEC и Anritsu първи в света показаха възможността за предаване на данни по оптични мрежи, използвайки оборудване от различни производители, със скорост 100 Gbit /сек.
Нов фотоапарат снима през стени
Физици от Масачузетския технологичен институт са разработили нов тип камера. Последната разработка на американските учени скоро ще предизвика истинско объркване.
Северна Корея засилва пропагандата чрез интернет
В правителственият уеб-сайт на Северна Корея са се появили икони на най – популярните социални мрежи - Twitter, Facebook и популярните южнокорейски портали - NHN и Daum, където могат да бъдат публикувани съобщения с критичен характер ...
Интервю с Ларс Хинрикс - основателят на XING
Появилата се през 2003 г. първа европейска бизнес мрежа XING, успя да купи турската мрежа Cember и две испански Neurona и eConozco. Като основен фактор за успеха на този проект, експертите определят неговата многоезичност: в момента ...
Автомобил за слепи ще се появи през 2011
Възможно е още през 2011 г. да се пови автомобил за хора с пълна загуба на зрението. Проекта се разработва от американски учени съвместно със сътрудниците на националната федерация на слепите в САЩ.
Диабло III е възможно да излезе през 2011 година
Играта изглежда невероятно. Едва през третото тримесечие на тази година ще можем да започнем публичното и тестване - каза г-н Морхайм.
Samsung започва производството на гъвкави AMOLED-дисплеи през 2012
През второто тримесечие на следващата година, Samsung възнамеряват да започнат масовото производство на гъвкави дисплеи за преносими устройства.
Представен е мощен смартфон HTC Sensation XL
През текущото тримесечие компанията НТС ще започне продажбата на комуникатора Sensation XL с операционна система Android 2.3.5 (Gingerbread) и фирмен потребителски интерфейс Sense 3.5 UI.
Сенчестият интернет ще бъде различен
Организирайки революция с помощта на „уеб-куфар” и децентрализирана Bluetooth-мрежа, можете да възстановите държавата, ако разполагате с импровизиран радиоинтернет.
123456 ... 30
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други