ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Социална мрежа от ново поколение


  В САЩ е разработена технология, определяща в каква посока се движи потребителя, колко време ще се задържи на определено място и с кого е най – вероятно да се среща.
  Системата Jyotish, наречена в чест на индуистката астрология, е създадена в изследователския център Boeing при Илинойския университет в Урбана и Шампейн.

Гледане на Кафе
Големият Брат намира нови начини за следене. (снимка: Steve Prezant/Corbis)

  Принципът и се състои в проследяване траекторията на движение на хората, чрез мониторинг на връзките им до мрежите  Bluetooth и Wi-Fi. От обхвата на тези мрежи – съответно 10 и 100 м, може много точно да се определи местоположението на потребителя. Знаейки, какви места посещава човек, може да се предскаже, къде ще се намира той след определен промеждутък от време.
  Първоначално Jyotish била предназначена да контролира движението на персонала в авиостроителните гиганти. Впоследствие разработчиците решили, че тя може да прерасне в пълноценна социална мрежа: участниците в нея биха могли да се осведомяват, къде евентуално да намерят потенциални приятели, със сходни интереси. Ръководителят на проекта Лонг Ву/Long Vu/ казва, че Jyotish може да предоставя информация за местоположението на едно или друго събитие, интересуващо определена група от хора.
  Учените провели експеримент, раздавайки смартфони на 79 доброволци, които можели да бъдат проследени при включване към Wi-Fi или Bluetooth. За няколко месеца Jyotish потвърдила прогностичните си възможности. Така че, единствената пречка за внедряването на такива социални мрежи, са опасенията за относително нахлуване в личния живот.
  Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в списание Pervasive and Mobile Computing.

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри декември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Социална мрежа от ново поколение
Социална мрежа от ново поколение
В САЩ е разработена технология, определяща в каква посока се движи потребителя, колко време ще се задържи на определено място и с кого е най – вероятно да се среща.
Интервю с Ларс Хинрикс - основателят на XING
Появилата се през 2003 г. първа европейска бизнес мрежа XING, успя да купи турската мрежа Cember и две испански Neurona и eConozco. Като основен фактор за успеха на този проект, експертите определят неговата многоезичност: в момента ...
Подробности около PlayStation от ново поколение
Според Интернет източници, компанията Sony скоро ще представи неподвижна игрова конзола от следващо поколение.
Появи се социална мрежа за проследяване и геопозициониране на болести
Страхувате се да не прихванете настинка от свои приятели или познати, или искате да научите повече за най-типичните заболявания в даден регион? Социално – медицинска помощ ще ви окаже интернет услугата Sickweather.
Социалните мрежи са се родили още през XVII век
Нищо ново под слънцето, дори и социалните мрежи. Точно от същата страст за комуникация е била обхваната просветената част на Европа през XVII-XVIII век.
Социалната мрежа Google плюс започва регистрация на бизнес страници
Google разширява възможностите на социалната мрежа Google плюс, която стартира през юни.
Социалният проект Microsoft Socl
Microsoft Corporation, според слухове от уеб източници, тества собствена социална мрежа Socl, спомената за пръв път през лятото.
IBM и Micron започват производството на нов тип памет
Компаниите IBM и Micron започват производството на иновативна памет Hybrid Memory Cube (HMC), предназначена за компютърни устройства от ново поколение.
Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година
Специалисти на Hewlett-Packard са успели с още една стъпка да се приближат до разработката на устройство за съхранение на данни от ново поколение, базирано на мемристор.
Zynga представи своята собствена социална платформа
Представянето на системата, направено по-рано под работното заглавие Project Z, се проведе вчера, 11 октомври в Сан Франциско. Разработчиците вярват, че по този начин ще бъдат по-близо до потребителите
123456 ... 9
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други