ТЪРСИ
Гледане на Кафе

След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии

Гледане на Кафе
Биолозите бият тревога: от лицето на Земята ще изчезнат хиляди видове живи същества.
  Международна група от учени под ръководството на Крис Ридинг от британския център по екология и хидрология бият тревога: популациите от змии на различните континенти за последните години са намалели няколко пъти. И причината е неизвестна. За 20 години наблюдение над змиите, няма случай, така синхронно да изчезнат изведнъж няколко различни видове, живеещи в различни части на света.
  От 17 изучени популации на змии от осем вида, обитаващи Великобритания, Франция, Италия, Нигерия и Австралия, 11 от видовете са намалели с почти 90%, съобщава http://www.membrana.ru/lenta/?10484 .
Сред тях е ясписовата пепелянка, обикновената медянка/вид Св.Американска отровна змия/ от Европа, габонската пепелянка и пепелянката-носорог от Африка. Най – рязък спад има след 1998 г. Защо именно след този период – също остава загадка. Годината с нищо не е по-особена, даже и с климатичните си норми по нищо не се отличава.
  Екологът Крис Ридинг счита, че причините за това могат да бъдат няколко: силното Ел-Ниньо, предизвикващо промени в климата, рязкото снижаване от жабешки популации, които са храна на змиите, и намаляване средата на обитание заради човешката дейност.
  Като допълнение към змиите, от лицето на нашата планета изчезват и пчелите. Но причините за намаляването на тяхната численост изглеждат съвсем ясни. Учени от Университета в Пенджаб /Индия/ са заявили, че за това са виновни мобилните телефони. Изследователите предполагат, че пагубно за насекомите е електромагнитното лъчение, от GSM апаратите. Този извод индийците направили в резултат на експеримент, проведен в щата Пенджаб. Учените наблюдавали пчелните семейства от два кошера, в течение на три месеца. Пчелите в първия кошер подложили на електромагнитното лъчение от два мобилни телефона, които включвали  два пъти на ден по 15 минути. Пчелите от втория кошер не били „облъчени". В резултат на това се изяснило, че в първия кошер, пчелната майка е снесла два пъти по – малко яйца, отколкото в „необлъчения”. Следователно и пчелите станали съществено по – малко. Намаляло и количеството на меда, който произвели пчелите от „облъчвания” кошер. Освен това, пчелите-работнички от първия кошер престанали да се завръщат в къщи след събирането на цветен прашец.
  Популациите на пчелите са намалели значително, например, само във Великобритания със 15%. По прогнози на специалистите, много живи същества, в това число и пчелите, могат напълно да изчезнат към 2035 г.
   Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии
След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии
Биолозите бият тревога: от лицето на Земята ще изчезнат хиляди видове живи същества. Международна група от учени под ръководството на Крис Ридинг от британския център по екология и хидрология бият тревога: популациите от змии на ...
Разработва се фотоапарат фокусиращ след снимане
Технологията, която може да промени представата за фотографията, е описана от Ren Ng в докторската му дисертация, която той защитава преди 5 години в Станфордския университет.
Китайска Лунна експанзия започва след две години
Кацане на Луноход през 2013 г. на Луната, получаване на проби от почвата през 2017 г. и след още 8 години – изпращане на китайски Нийл Армстронг.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
В Швеция ще строят най – големият в света закрит ски курорт
Съоръжението със 700-метров склон трябва да се появи след четири години близо до Стокхолм.
Жабата – Ага е опасна дори след смъртта си
Токсичните вещества на тези жаби се запазват даже в мумифицираните им тъкани. Отделяйки се във водата, убиват всички, живеещи в нея.
Хиляди години любов между човека и дрождите
Откъде се е взела у човека, като биологичен вид, такава любов към нещо, което му причинява толкова много проблеми.
Чарли Чаплин
Повече от тридесет години живях като в аквариум за златни рибки. Моят живот бе достояние на всички и на мен отвсякъде ми оказваха натиск. Но каквито и да са моите лични убеждения, аз настоявам, че те са непоколебимо честни, аз се придържам ...
123456 ... 41
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други