ТЪРСИ
Гледане на Кафе

След няколко години всяка болест ще може да се определя „по звук“


  Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми. 

Гледане на Кафе
Изкуствени липозоми под електронен сканиращ микроскоп. (снимка: David McCarthy)

Изследователи от Нотингамския университет работят над изключително новаторски метод, който в бъдеще ще позволи следенето на лекарствата в нашия организъм и с който точно ще може да се определи локализацията на болестта – например възпаление или рак. До сега, нито лекарите, нито ние знаем с точност, как се разпределят в организма приетите от нас лекарства. Много от диагностичните методи също са неточни: трудно е, например, навреме да бъдат открити и разпознати раковите метастази, а и съществуващите за сега методи понякога са болезнени за пациента. Всички проблеми от този характер могат да бъдат решени с един замах, смятат учените, ако в буквалния смисъл заставят човешкото тяло да говори.
  В основата на този метод са липозомите – мембранни мехурчета, ограничени от околната среда с двоен слой липидни молекули. Тези структури вече се използват в съвременната биология и медицина за улесняване доставката на лекарства и други вещества в живата клетка. Но в този случай, учените предлагат да се следи пътешествието на липозомите в организма с помощта на специални микрофони.
  Микрофоните трябва да улавят звуковите колебания, издавани от липозомите. За да успеят да уловят „гласа“ им, учените ще използват техниката, прилагана при ядрено-магнитния резонанс. Молекулите, които образуват мембранната обвивка, са разположени асиметрично, в резултат на което липозомите имат собствен електричен заряд. Ето защо, в присъствието на електромагнитно поле, този заряд ще застави молекулярният комплекс да се колебае – като дифузор във високоговорител. Образуваните звукови вълни ще се улавят от микрофон.
  За да бъде сигналът достатъчно ясен, изследователите планират, от една страна, да усилят мембранната асиметрия на липозомите, за да могат да „говорят“ те по – високо, а от друга – да поработят върху чувствителността на микрофона. Учените смятат да прикрепят към липозома някаква молекула, която ще позволи следенето му, след което го вкарват в организма. Когато много липозоми достигнат, да кажем, раковото огнище, гласът им в електромагнитното поле ще се чува по – силно или по – слабо. По същият начин може да се следи и за разпределението на някакво лекарство в целия организъм. В известен смисъл това прилича на начина, по който кълвачът търси насекоми под кората на дървото – по звука от тяхното жужене.
  Авторите възнамеряват да завършат разработката през 2016 г.

Гледане на Кафе
Дата: 29 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Старостта е болест и тя е лечима
Експертът твърди, че старостта не трябва да се счита за нормално състояние на организма, а за патология.
Разработва се фотоапарат фокусиращ след снимане
Технологията, която може да промени представата за фотографията, е описана от Ren Ng в докторската му дисертация, която той защитава преди 5 години в Станфордския университет.
Китайска Лунна експанзия започва след две години
Кацане на Луноход през 2013 г. на Луната, получаване на проби от почвата през 2017 г. и след още 8 години – изпращане на китайски Нийл Армстронг.
След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии
Биолозите бият тревога: от лицето на Земята ще изчезнат хиляди видове живи същества. Международна група от учени под ръководството на Крис Ридинг от британския център по екология и хидрология бият тревога: популациите от змии на ...
20 години Web. Защо това изобретение на Тим Бърнърс-Лий е важно и до днес
Световната Мрежа, World Wide Web отпразнува на 6 август своя 20-годишен юбилей. На този ден през 1991 г. британският инженер Тим Бърнърс-Лий заедно с колегите си, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), публикували ...
Една котка може да зарази няколко хектара дива природа
Проучванията показали, че няколко домашни или подивели котки, разхождайки се на свобода, могат да заразят с Токсоплазмоза почти всички животни в рамките на стотина хектара.
Хленченето е най – дразнещият звук
Психолози доказали експериментално, че хленчещите звуци, издавани от деца, пречат на работата много повече, отколкото шум от двигател.
Флуоресцентна превръзка унищожава инфекцията
По време на бойни действия, ранените не винаги могат да бъдат транспортирани навреме до полева или стационарна болница. Освен това, на незначителни наранявания обикновено не се обръща особено внимание. Междувременно, всяка такава ...
Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия
Английски учени заявиха, че са разработили диск, който може да съхранява данните вечно.
123456 ... 56
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други