ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Скоро по нивите могат да се появят автоматични трактори


Създадената в Белгия машина може самостоятелно да регулира скоростта си и реда на работа, приспособявайки се към състоянието на почвата.
  От тракториста се изискват не само отлични шофьорски умения, но и концентрация на вниманието: непрекъснато трябва да се следи за положението на трактора, за почвата под колелата и планирания маршрут. Белгийските инженери са опитали да облекчат трудовото ежедневие на фермерите.

Гледане на Кафе
Благодарение на усилията на инженерите, фермерството може да се превърне в лек, дори интелектуален труд. (снимка: moodboard / Corbis.)

  Роботизираният трактор е създаден в Центъра за мехатроника (FMTC), обединяващ няколко машиностроителни компании и Католическия университет в Льовен. Новият вид селскостопанска техника е оборудван със система за управление на педалите, газта, спирачката и волана, набор от датчици и GPS-устройство.
  За разлика от машините движещи се по асфалт, тези в полето, зависят от вида и твърдостта на почвата. С помощта на датчиците, иновативната машина може да следи всичко това. Въз основа на получената информация, бордовият компютър изчислява не само оптималната скорост, но и радиусът на завиване – с точност до няколко сантиметра, казва един от участниците в проекта – Грегъри Пинто. Тракторът прави завоите въз основа на данните от GPS, поддържайки по този начин зададената посока или маршрут, добавя Ерик Хостенс.
  Презентацията на машината ще се състои по време на изложбата за селскостопанска техника, която ще се проведе на 24 и 25 септември в белгийският град  Ауденарде. Тъй като при създаването на „трактора-робот“ активно са участвали представители на бизнеса, спокойно можем да очакваме началото на неговото промишлено производство.

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Скоро по нивите могат да се появят автоматични трактори
Скоро по нивите могат да се появят автоматични трактори
Създадената в Белгия машина може самостоятелно да регулира скоростта си и реда на работа, приспособявайки се към състоянието на почвата.
Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година
Специалисти на Hewlett-Packard са успели с още една стъпка да се приближат до разработката на устройство за съхранение на данни от ново поколение, базирано на мемристор.
Всички издания на списание Плейбой ще се появят в интернет
Списанието Playboy ще предостави достъп до пълната колекция на своите издания чрез интернет.
Nokia може скоро да загуби лидерството си в пазара на смартфони
Анализаторите на Nomura прогнозират съществено пренареждане на силите в световния пазар на смартфони.
Вино в бутилка от хартия
Съвсем скоро британците могат да започнат да бутилират виното си в хартия или по – точно, в папие-маше. Идеята е на Martin Myerscough.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Нов фотоапарат снима през стени
Физици от Масачузетския технологичен институт са разработили нов тип камера. Последната разработка на американските учени скоро ще предизвика истинско объркване.
Подробности около PlayStation от ново поколение
Според Интернет източници, компанията Sony скоро ще представи неподвижна игрова конзола от следващо поколение.
До изкуственото месо в магазините остават броени години
Създаването на хамбургер от стволови клетки на крава е дълъг и сложен процес. По оценки на учените, неговата себестойност е в хиляди, но скоро нещата ще се променят.
Как кафявите очи могат да се превърнат в сини
В САЩ е разработена технология, променяща цвета на очите с помощта на лазер. Вариантът за сега е само един: хората с кафяви очи могат да ги променят на светло-сини.
123456 ... 27
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други