ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс


  Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
  В мероприятието TEDxNASA@SiliconValley организацията TED, помагаща на хора с интересни идеи да ги споделят със света, се опита успешно да привлече най – добрите умове в „зелен“ дискурс. Както се оказа, "техничарите" от НАСА и Силиконовата долина имат много полезни предложения за това, как да спасят планетата и не само нея.

Гледане на Кафе
6 октомври 2009 г., Крейг Вентър получава Националния научен медал. /снимка: Getty Images/

  На срещата беше и знаменитият биолог Крейг Вентър, ръководител на създаденият от него институт. В известен смисъл той също е „техничар“. Достатъчно е да си припомним, с какво се занимават той и неговите хора: през май 2010 г. те успяха да сглобят от фрагменти на ДНК генома на бактерията Mycoplasma mycoides и да го трансплантират в бактерия от друг вид, фактически създавайки първата синтетична форма на живот и доказвайки възможността за създаване на организми с желаните свойства. За справка: впоследствие, бактерията със синтетичен геном се е размножавала и съществувала нормално.
  Днес компанията на г-н Вентър - Synthetic Genomics, разработва водорасли с изкуствен геном, които, надяваме се, ще могат да се използват при производството на биогориво. През 2009 г. Exxon Mobil предостави на Вентър сумата от $ 600 милиона за да го получи.
  Сега, Крейг Вентър, участвал в дешифрирането на човешкия геном преди десетилетие, съобщи, че работи и над създаването на синтетични бактерии, хранещи се с въглероден двуокис, приемайки, че те ще спрат глобалното затопляне на Земята, както ще улеснят и колонизирането на Марс, чиято жалка атмосфера се състои главно от въглероден двуокис.

Многофункционална база на Марс (изображение: NASA).

  Г-н Творецът е сигурен, че бактериите са способни да създават на място „почти всичко, което е нужно“: храна, гориво, пластмаса и дори градивни елементи за марсианските бази. Става дума - поне засега - не за тераформиране, а само за гарантиране на независимостта и оцеляването на постоянни селища.
  Но "най-важното винаги остава на Земята." "Разбира се, наш приоритет са интересите на обществото, а това е създаване на възможности за производство на храна и гориво", - авторитетно заключава Крейг Вентър.

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита
Хората със синузит страдат от непрекъсната хрема, главоболие, нарушение на съня, общо неразположение и др.
Руски неутронен прибор ще търси вода на Марс
Разработеното в Русия устройство е един от десетте инструмента, с които ще бъде оборудван американския марсоход Curiosity. То е предназначено за търсене на вода и наситени с нея минерали с помощта на високо-енергийни неутрони.
С какво екосистемите биха могли да поучат еврозоната
Еврозоната е сложна мрежова система, подобна на тази, която съществува в природата. Това и придава качества, които рядко се разглеждат от икономистите, но биха могли да помогнат да се разбере настоящата криза.
Руската междупланетна станция Фобос-Грунт стартира към Марс, но едва ли ще долети до него
Тази нощ в 00:16 Московско време, руският космически кораб -Фобос–Грунт- стартира към Марс.
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
За да не се отровят със злато, бактериите го превръщат в нано кюлчета
Преди около десет години, учените открили, че някои бактерии могат да живеят буквално върху злато, макар че това не е безопасно - златото може да отравя клетката.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други