ТЪРСИ
Гледане на Кафе

„Сенчестият интернет” ще бъде различен


 

Гледане на Кафе
Ако можете да определите съдържанието на "Интернет-куфара" - вие сте начинаещ системен администратор. (Снимка: New York Times)
Може да се случи така, че  FabFi да се окаже технологията на бъдещето.  (снимка: FabLab)

Организирайки революция с помощта на „уеб-куфар” и децентрализирана Bluetooth-мрежа, можете да възстановите държавата, ако разполагате с импровизиран радиоинтернет.
  „Сенчест интернет”, за създаването на който обяви администрацията на президента на САЩ, се разработва в различни варианти. Държавният департамент финансира десетки групи, предлагащи разнообразни решения. Общата посока -  са алтернативни мрежи, физически обикалящи интернет порталите на авторитарните режими (да „пробиваш” държавни защитни „стени” е трудно, в допълнение - лоши момчета могат да намалят скоростта на обмена на данните).
  Един от вариантите е „интернет-куфар”, разработен от групата на Sacha Meinrath/Саша Майнрат/ от New America Foundation. Той представлява компактен комплект, позволяващ създаването на местна безжична мрежова връзка, на доста обширна площ, с възможности за включване към световната Интернет мрежа. Това изисква само антена, изход на сателит и софтуер. Шифровачното и безжично устройство се поставя в определени възли от мрежата. При унищожаване на централният елемент, системата губи връзка със световната Мрежа, но местната криптовръзка работи/ако потребителите са успели да получат софтуера, разбира се/.
  Групата на ирански разработчик на сайтове смята, че решението с централни елементи е уязвимо и предлага напълно децентрализирана мрежа/ирански дисиденти отдавна използват  Bluetooth за споделяне на файлове/. В селски райони системата не е така ефективна, както в големите населени места./В порядъкът на безотговорните спекулации: софтуерът, правещ смартфоните възли на децентрализирана мрежа, може да бъде разпространяван и без съгласието на собственика на смартфона/. Аргументите в полза на децентрализирана мрежа са: революциите се правят в големите градове и се планират в рамките на страната, участниците в тях, трябва първо да обменят информация по между си.
  Популярният блогер Juan Cole, професор в Мичиганския университет и експерт по Близкия Изток, авторитетно и с пристрастие осъждащ политиката на Буш по отношение на Ирак, задава справедлив въпрос: защо Америка разработва технологията „сенчест Интернет”, след като в Конгреса редовно се представят законопроекти за налагането на интернет-цензура, и защо сенаторът Либерман е обсебен от манията за създаване на „прекъсвач” на Интернет ? В крайна сметка, софтуер за децентрализирана Мрежа, неизбежно ще има и в Америка, и в авторитарните „нефтени” страни, които също са нейни съюзници. Не е изключено, според Cole, цялото мероприятие да е игра по нервите на противниците на САЩ. Професорът обаче греши: 2 милиона долара са отишли само за един проект, а за цялата програма, по официални данни, до края на годината  ще бъдат похарчени 70 милиона долара. Ние също можем да предложим блестяща конспиративна теория: Барак и Хилари предвиждат възможността, когато американският избирател ще направи президент някой като Либерман, и вземат мерки за запазване на свободният достъп до интернет в Америка. (в края на краищата, в началото на юни, ООН призна, че свободният достъп до Мрежата е неотменимо човешко право.)
  Статията в "Ню Йорк Таймс" за „сенчест Интернет” необосновано смесва темата, с независимата инициатива FabFi, която отдавна действа в афганистански Кандахар, и за която си струва да се разкаже. FabFi е технология за създаване на локални мрежи с разстояние между възлите от няколко километра. Документация обяснява, как да се сглоби оборудването и как да се направи антена от електронни и други подобни отпадъци. Разходите за подобен възел са около 60 долара./малко уязвима за талибаните в Афганистан комуникационна система, е струвала на САЩ около 50 милиона долара/. Антените се индуцират една към друга, връзката работи в радиочестотен диапазон, около възела може да се подреди Wi-Fi – зона или да се поставят LAN-кабели. FabFi е разумно решение за "по-късно" - когато диктаторът вече е избягал, а инфраструктурата още не е възстановена (скоростта на обмен на данните в радиоинтернета е по-висока, отколкото в криптомрежата на смартфоните). FabFi може да се пригоди за живот след глобални катастрофи: световна локална мрежа би позволила на човечеството да не потъне във варварство.
 

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Сенчестият интернет ще бъде различен
Сенчестият интернет ще бъде различен
Организирайки революция с помощта на „уеб-куфар” и децентрализирана Bluetooth-мрежа, можете да възстановите държавата, ако разполагате с импровизиран радиоинтернет.
Интернет-архив създава хранилище за печатни книги
Целта на новият проект на Internet Archive е да събере по едно копие от всички отпечатани някога книги, като обещава запазването на томовете при оптимална температура и влажност.
Исландия пише новата си конституция чрез Интернет
Конституцията на страната се създава с участието на гражданите, общуващи с Конституционния съвет чрез Facebook.
Assassins Creed- Revelations няма да изисква постоянна връзка с интернет
Може би нито една компания не се страхува от пиратството така, като Ubisoft. В PC версията на Assassin Creed- Revelations ще бъде използвана сравнително проста система за защита от копиране.
Най – бързият интернет е в Южна Корея
Компанията Pando Networks, обработила данните, събрани от 20 милиона компютри по цял свят и оценила скоростта на достъп до Интернет в различните страни.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Всички издания на списание Плейбой ще се появят в интернет
Списанието Playboy ще предостави достъп до пълната колекция на своите издания чрез интернет.
Социалният телефон Motorola Motokey Social ще бъде пуснат в продажба от 21 ноември
Операторът Telus започва продажби на мобилните телефони Motokey Social, с корпус моноблок, на компанията Motorola Mobility.
Максимум 19 клика разделят кои да са две интернет-страници
Независимо от разрастването на Мрежата, правилото от 19 клика остава справедливо.
Северна Корея засилва пропагандата чрез интернет
В правителственият уеб-сайт на Северна Корея са се появили икони на най – популярните социални мрежи - Twitter, Facebook и популярните южнокорейски портали - NHN и Daum, където могат да бъдат публикувани съобщения с критичен характер ...
123456 ... 27
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други