ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Сексизъм и расизъм – следствие на едни и същи личностни черти


  Сексизмът и расизмът вървят ръка за ръка, показва ново изследване. Подобни възгледи са следствие на едни и същи личностни черти, казва Maite Garaigordobil от Университета Страната на баските (Испания).
  "Сексизмът е свързан с авторитаризъм и склонност към социално доминиране.“ - казва изследователя. „С други думи, сексистите приемат йерархията и социалното неравенство: те смятат, че различните социални групи имат статута който заслужават и са убедени, че социалната класа, към която принадлежат самите те, е най - добрата ".
  Учените изследвали 802 жители от Страната на баските на възраст от 18 до 65 години и оценявали нивото на расизъм и сексизъм, отношението към други култури, личностните качества и чувството за собствено достойнство.

Гледане на Кафе

  За своя изненада, учените не открили почти никаква връзка между самооценката и антиегалитаристичните/Егалитаризъм (френски: égalitarisme, от égalité – равенство/ настроения. Специалистите очаквали, че ниската самооценка ще провокира сексизъм и расизъм, тъй като тя може да направи хората по – агресивни и да провокира у тях склонност към доминиране.
  „В същото време, мъжете с по – високо ниво на враждебен сексизъм описват себе си с помощта на прилагателни, свързани с мъжествеността: физически силни, смели, уверени в себе си, решителни. Жените, демонстриращи враждебен сексизъм, характеризират себе си, употребявайки прекалено женствени епитети: не много отзивчиви, не много толерантни, не много състрадателни и не много сантиментални.“ – отбелязват учените.
  Под враждебен сексизъм, в това изследване, се разбирало нехаресването на жените, за разлика от добронамерения сексизъм, който вярва, че жените са слаби и се нуждаят от мъжка защита. Благоразположените сексистки описвали себе си с прилагателни, свързани с женствеността: сърдечни, дружелюбни.
  Изследователите открили също, че сексистите, като правило, малко се интересуват от други култури и демонстрират минимална възприемчивост към междукултурния обмен. Те споделили, че практически не общуват с имигранти. Според тях, придошлите твърде много се различават от местните. Това се отнасяло за всеки тип сексисти.

  Резултатите са публикувани в списание Revista de Psicodidáctica

Гледане на Кафе
Дата: 11 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Сексизъм и расизъм следствие на едни и същи личностни черти
Сексизъм и расизъм – следствие на едни и същи личностни черти
Сексизмът и расизмът вървят ръка за ръка, показва ново изследване. Подобни възгледи са следствие на едни и същи личностни черти, казва Maite Garaigordobil от Университета Страната на баските (Испания).
Възприятието за миналото определя удовлетворението от живота
Начинът, по който човек възприема миналото си, въздейства на отношението му към настоящия живот по – силно, отколкото основните личностни черти.
Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
Apple ще представят часовниците iWatch още тази година
Това, което преди няколко години изглеждаше фантастика, днес придобива напълно реални черти.
Chevrolet ще пусне микро-електромобил
За разлика от все по-популярните хибридни автомобили, Chevrolet Spark EV ще бъде 100 % електрически. Горивният модел, който ще послужи за основа на това, е почти непроменен - с изключение, разбира се, на двигателя.
Опасен вирус атакува предприятия
Специалисти от Symantec предупреждават за опасния софтуер Duqu, който поразително прилича на известния червей Stuxnet.
Римските проститутки са убивали децата си
На полето в Hamblеden -Бъкингамшир, Великобритания-, археолозите открили масов гроб, съдържащ останките на 97 деца, загинали приблизително на една и съща възраст.
Паразитните червеи управляват човешката еволюция
Най-силният сред факторите на околната среда за еволюцията на човека се оказали паразитните червеи: разликите в генотиповете на човешките популации в голяма степен се дължат на различни паразити, с които хората се сблъскват при своите ...
Българското Възраждане в изобразителното изкуство
Осемнадесети век бележи началото на Българското възраждане, свързано с обновяването на стопанските отношения, духовен разцвет и национално израстване на българите.
В България е открита богата тракийска гробница
Близо до град Опака в Северна България е открита, недокосната от грабителите, древна тракийска гробница.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други