ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Седем от най-обещаващите възможности за възкресение


  Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация. Учените са търсили практически начини да отсрочат нейното настъпване или да вдъхнат живот в мъртвото тяло. Философите опитвали да примирят човека с идеята, че той е смъртен. Религиозните водачи обещавали живот след смъртта или прераждане.
  Независимо от факта, че днес възкресението все още се смята за нещо фантастично, много учени са единодушни, че рано или късно, човек не само ще разкрие тайната на безсмъртието, но ще се научи и как да възкресява мъртвите. Най-оптимистичните прогнози в това отношение са свързани, разбира се, с най-новите тенденции в областта на науката и технологиите.  Съвременните Франкенщайновци, обаче, са потискани от етичната страна на въпроса: не се знае какви чудовища ще се получат в резултат на техните манипулации.
  Списание Forbes е избрало 7 начина за възкресяване, от които в бъдеще, на теория, може да се възползва всеки.
БИОПРИСЪСТВИЕ

Гледане на Кафе
Преди няколко години, студентите от Кралския колеж по изкуствата в Лондон, Георг Тремел и Сихо Фукухара предложили, надгробните плочи да бъдат заменени с дървета, с вградена в тях ДНК на мъртвите хора. За експеримента подхождало дърво от всякакъв вид, но младите учени избрали ябълковото дърво – символ на плодородието. Освен това, те не изключвали възможността, че въведената ДНК ще бъде пригодна в бъдеще за клониране на покойния.
  Проектът „биоприсъствие“ (biopresence) предизвикал фурор. Организацията NESTA, подкрепяща иновативни проекти в областта на науката, технологиите и изкуството, отделила за реализацията му 35 хиляди лири. Скоро се изяснило, че разходите ще бъдат много повече. Консултативният комитет по вредните емисии в околната среда  ACRE заявил, че всяко дърво, отгледано по технологията на Тремел и Фукухара, изисква внимателна и скъпоструваща проверка: представителите на комисията трябвало да се уверят, че растенията са напълно безопасни за околната среда.
  Другата трудност се състояла в това, че създаването на такова дърво струва повече от 30 000 лири и отнема около половин година. Точно толкова пари и време били нужни за това, да се вземат натривки от вътрешната страна на бузите на човек, да се изолира проба с неговото ДНК, да се постави в ябълкова семка и да се отгледа в лаборатория разсад, който впоследствие да се вкорени в почвата. Макар и вълнуващо, към предложението на Тремел и Фукухара не завалели поръчки и проектът бил спрян, но изследванията в тази област продължават.
КРИОГЕННО ЗАМРАЗЯВАНЕ - КРИОГЕНЕЗА
За баща на съвременната крионика се счита Робърт Етингер – американски физик и математик, любител на научната фантастика. Публикувайки през 1962 г. книгата „Перспективите на безсмъртието“, той подари на човечеството надеждата за безсмъртие, в която вярва и той самият: след смъртта му на 23 юли 2011 г., тялото на Робърт Етингер е подложено на криогенеза.
  Основната цел на криогенезата – да се запази човешкото тяло до времето, когато медицината ще разполага с технологии, позволяващи възстановяването на всички жизнени функции, включително отстраняване на причините, довели до смъртта. В повечето случаи става дума, за така наречените нанотехнологии. Дългосрочно запазване на тялото е възможно благодарение на факта, че изключително ниските температури преустановяват химическите процеси в организма, включително – процесът на разлагане.
  В САЩ съществуват две големи нестопански организации, специализиращи се в областта на криогенезата: „Алкор“ (Скотсдейл, Аризона) и Института по крионика (Клинтън Тауншип, Мичиган). Всеки от тях има свое криохранилище, където около 100 пациенти чакат възкресение. Разходите за замразяване варират от 50 до 250 хиляди долара, като освен цялото тяло, може да замразите само мозъка си. За по – скромната цена от 10 до 30 000 долара, може да използвате услугите на руската организация „Криорус“.
СЪЗДАВАНЕТО НА СВРЪХЧОВЕК
Стратегическото социално движение "Русия-2045" се е заело да състави план на човешката еволюция през третото хилядолетие. Участниците в движението изказват много по – смели прогнози, отколкото последователите на Дарвинизма и предполагат, че към 2045 г. човечеството ще отключи безсмъртието, ако строго се придържа към графика на развитие.
  Според тази схема, към 2015 г. трябва да се появи първият екземпляр на аватар – робот, чието управление ще се осъществява с помощта на сигнали, изпращани от мозъка и нервната система. През 2020 г. трябва да се проведе първият успешен експеримент за трансплантация на мозък в изкуствено тяло, а през 2030 г. да се появи изкуствен мозък. С това темпо, към 2045 г. хората ще се научат да преместват съзнанието си в тяло-холограма. Този нов човек ще притежава редица свръхестествени способности – например, ще може да понася радиация и високи температури.
  Членовете на общността, сред които има доктори на физико-математическите и биологическите науки, не отричат факта, че прогнозите може да се окажат прекалено оптимистични. Въпреки това, всички предпоставки за реализация на смелия план, са налице. Главното е – да се промени научната парадигма, защото основната функция на науката не е задоволяване на потребителските нужди на обществото, а решаването на грандиозната задача по създаването на свръхчовек.
  Между другото, холивудския актьор Стивън Сегал е решил да се присъедини към движението "Русия-2045" и да стане представител на интересите му в САЩ.
БАНКА ДНК
До момента няма регистриран случай на клониране на човек. Напредъкът в тази област се спира от редица фактори, започвайки с технологичната сложност и завършвайки с морално-етичните противоречия. В редица страни клонирането на хора е напълно забранено от закона. Става дума не само за репродуктивното клониране/когато новият индивид получава същите права и задължения, като обикновения човек/, но и за терапевтичното/когато клонираният ембрион се използва за получаването на стволови клетки/. В Русия, подобен закон е приет през 2002 г., а през 2010 г. - действието му е удължено.
  Разработките в областта на човешкото клониране не спират и не е изключено, рано или късно да настъпи денят, когато всички ограничения ще бъдат премахнати. За възможността да дочакате този ден, е необходимо да дадете образец от своето ДНК в съответното хранилище. Трябва да се отбележи, че съвременните банки ДНК, обикновено, не предлагат услугите си с цел последващо клониране – защото са в сила всички тези социални, политически и научни разногласия.
  Швейцарската ДНК банка, за $ 399 се ангажира, да съхранява вечно в специално хранилище, не само ДНК на своите клиенти, но и гигабайт с всякаква информация, която искат да оставят след себе си - от сканирани документи до семейни снимки. Допълнителни два гигабайта ще струват още $ 199, а четири - $ 299.
ЗАРЕЖДАНЕ НА СЪЗНАНИЕ
През юли 2005 г. стартира проект  Blue Brain Project, в който специалисти от IBM и Швейцарския федерален технически институт в Лозана се обединиха с цел, създаване на виртуален човешки мозък на базата на суперкомпютър от ново поколение. И макар засега техните планове да включват само възпроизвеждане на структури на органи(което само по себе си е изключително сложен и тежък труд), а не съзнание, виртуалният мозък, в бъдеще може се превърне в основа за така наречената технология на зареждане на съзнание. Същността и се състои в прехвърляне на човешкото съзнание върху компютърен или друг носител чрез сканиране и картографиране на мозъка.
  Науката, занимаваща се с проблемите на „преселване“ на съзнанието, се нарича СЕТЛЕРЕТИКА (от английското settler — преселник). Пред нея е задачата да разбере, как да се прочете информацията и след това – как да бъде прехвърлена върху носител.
  Предполага се, че оптималната схема на "преселване" изглежда така. С възрастта, според отмирането, естествените неврони в мозъка ще се заменят с резервни копия, обединени в „невронен компютър“ (наричан също "невропротеза"), и към момента на смъртта на оригиналния мозък, резервното копие напълно ще осигури всичките му функции. Очевидно,  основната пречка пред сетлеретиката е сложното устройство на мозъка, чиито неврони са от порядъка на милиарди. 
ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ
Един от най – простите, ясни и актуални начини за възкресяване на мъртви беше огласен от авторът на портала Weekly World News. Той предложи комбиниране на изкуствения интелект с последствията от Интернет бума.
  Според него, трябва да се създаде програма, насочена към събиране на информацията, оставена от мъртвите в социални мрежи, форуми, онлайн дневници. Не е изключено, в основата на такава програма да залегнат скриптове, използвани от хакерите за достъп до класифицирани материали. Голяма част от електронните средства ще предприемат търсене на информация за дадено лице, за да го предадат в централно хранилище, където ще бъде създаден интелектуален портрет на починалия - или изкуствен интелект, който ще носи чертите на конкретна личност.
  До каква степен портретът ще бъде реален, зависи от откровеността на починалия. Всъщност, някои споделят незначителни подробности от живота си, а други – откровено лъжат виртуалните си приятели.
СЕНЗОРЕН КОСТЮМ
Проектът за създаване на сензорен костюм принадлежи на руското трансхуманистично движение, убедено, че съвременният човек е само първи етап в еволюцията на хомо сапиенс. Сензорният костюм – това е набор от устройства за записване и съхранение на информацията, която човек получава всеки ден чрез сетивата и съзнателните си реакции. Предполага се, че цялата информация/“инфотека“/ ще се записва на цифрови носители, където ще се съхранява вечно. Следващата стъпка – е създаването на „невронокомпютъра“, който ще възпроизвежда процеса на получаването на информацията от човека и неговите ответни реакции, т.е. – реконструкция на личността. Полученият в резултат „невронен“ чип ще се поставя в изкуствено тяло, което ще бъде носител на съзнанието на починалия.
  Сензорният костюм би могъл да се използва за оптимизация на процеса за запомняне и възстановяване на паметта след криогенеза. Участниците в движението вече правят опити за реализация на проекта: няколко човека водят непрекъснат аудио запис чрез специални устройства. Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Седем от най-обещаващите възможности за възкресение
Сензорен костюм, крионика, биоприсъствие – много са опитите животът след смъртта да стане реалност. Борбата на човечеството със смъртта датира от зараждането на човешката цивилизация.
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
Как да се предотврати гибелта на човешката цивилизация
Ако целият свят, всичките седем милиарда души консумират като гражданите на САЩ, ще се нуждаем от още четири или пет планети.
Нов дизайн за Facebook
Във Facebook решиха да променят дизайна на потребителската новинарска лента.
Adobe Flash. Какво всъщност се случи
Същността на събитието е по – скоро положителна, отколкото отрицателна.
История на музиката в 7 минути
При това, музиката не само звучи, а е представена визуално.
Новият офис на Google в Тел Авив
Нестандартно и интересно.
ASUS Zenbook - ултрабуци с диагонал на дисплея 11,6 и 13,3 инча
Серията Zenbook включва моделите UX21 и UX31 с диагонал на дисплея, съответно, 11.6 (1366 ? 768) и 13.3 (1600 ? 900 пиксела) инча. Корпусът на компютрите е изработен от алуминиева сплав, а дебелината не надвишава 17 милиметра.
HP TouchSmart 620 3D - моноблок с 23-инчов тъчскрийн
От 15 ноември Hewlett-Packard започва продажбите на настолния компютър TouchSmart 620 3D клас -всичко в едно- с поддръжка на 3D-контент.
Цветочувствителните слънчеви батерии - с ново ниво на ефективност
Променяйки компонентите и цвета на фотоелектрическия конвертор, швейцарски учени са успели да повишат този показател до 12.3%.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други