ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Седем идеи, които могат да променят света

1. Електрическите самолети
  Тесла. Prius. Volt. Недостиг на нови автомобили, с драстично намалено вредно въздействие върху околната среда, няма. Авиационната индустрия в продължение на много години последователно подобрява горивната ефективност, но потенциала на съвременните технологии е почти изчерпан и конструкторите, независимо дали им харесва или не, ще трябва да се огледат за алтернатива. Времето за трансформация не е достатъчно: към 2031, броят на авио-пътниците ще се удвои, тъй като населението на развиващите се страни ще стане по-богато. Това обстоятелство ще сведе до нула екологичните успехи в автомобилостроенето и енергийните мрежи.
  Проблемът може да се реши по няколко начина. Например, НАСА спонсорира нови концепции от типа  D Series на Масачузетския Технологичен Институт: двойният фюзелаж позволява поставянето на двигателя в опашната част, а разходът на гориво се снижава с около 50%. /Освен това, такива самолети са много тихи./ По – умните навигационни системи ще оптимизират маршрутите и   по този начин ще ги направят по-кратки. Леките самолети ЛА, за кратки разстояния, биха могли изцяло да станат електрически: словенската компания Pipistrel вече е разработила такъв четириместен самолет.

2. Микромашини за безкрайно гориво
  През 1982 г. Хари Грей от Калифорнийският технологичен институт/САЩ/ установил, че електроните „тунелират“ през белтъците, т.е., като че ли се промъкват чрез дълга верига от молекули. Очевидно, този трик е „дъхът на живота“: така организмите преобразуват енергията в усвояема форма – едни трупат слънчева светлина в клетките, а други изгарят глюкозата. И всичко това е възможно благодарение на хибридните молекули, наречени металопротеини, в които обикновената гъвкавост на белтъците се допълва от способността на металите да катализират химичните реакции.
  По това време, г-н Грей вече се интересувал от слънчевата енергия. Ако ще се създава генератор за практически безкрайна енергия, разсъждавал ученият, то е необходима система с металопротеини, подобна на фотосинтезата. Проектът му не проработил. Биологичната машинария е твърде крехка и неефективна: тя трябва да се синтезира наново на всеки няколко минути.
  Ефективно и надеждно молекулярно устройство, генериращо енергия, ще трябва да си изградим сами, казва г-н Грей. Той и колегите му виждат микроскопични батерии с метални оксиди в единия край, а в другия – силициеви, вградени подобно на металопротеиновите масиви в мембраните на растителните клетки. Металните оксиди биха поглъщали синята част на спектъра от слънчевата светлина и с тази енергия биха разделяли морската вода на водород и протони, а силициевите, занимаващи се с червената част на спектъра, ще съединяват протоните с електрони. А какво е протон плюс електрон? Това е водородното гориво. Казано накратко – предлагат производство на водород с помощта на слънчевата светлина.
Изкуственото разлагане на водата и сега е в пъти по-ефективно от природното, макар че сме далеко от необходимите мащаби. Химиците търсят нов катализатор, тъй като използваните днес за тази цел метали, са скъпи и токсични. Така, че спасявайки себе си, спасяваме планетата

3. Wi-Fi спрей
  Цялата икономика на мобилните връзки се крепи на мисълта, че потребителят ще може да получава достъп до Мрежата по всяко време и от всяко място, при това – с нарастваща скорост за преноса на информация. Реалността, обаче, не е толкова розова: мобилните оператори отказват безлимитни тарифи, а борбата за повече потребители се ожесточава, като в същото време, броят на таблетите и смартфоните продължава на нараства.
  Ограниченият достъп- това не е просто досадно неудобство, а смъртоносна опасност за иновациите. Към 2020 г. пазарът на безжични технологии се очаква да достигне  $4,5 трилиона. Ръстът, обаче, зависи от възможността ни да ползваме. Нужен е достъп, съответстващ на броя на устройствата.
  Проблемът може да се реши с една обикновена  Wi-Fi  - връзка. Телефонните и Интернет компании вече изграждат клетъчни кули за Wi-Fi и 4G достъп в гъсто населените райони, но едва ли ще успеят да покрият по този начин останалата част от света.
  Дръзко решение предлага фирмата Chamtech Enterprises: Wi-Fi-антена във вид на спрей. Компанията е разработила течност, изпълнена с милиони нанокондензатори, които разпръснати върху повърхност, приемат радиосигнала по-добре от стандартния метален прът. Добавяме рутер и антената комуникира с оптичната мрежа, получаваща сигнали от съответния спътник. Съединява се със съседните възли и получаваме евтина и широко мащабна Wi-Fi-мрежа. Тъй като спреят може да се ползва върху всяка повърхност, то хората, протестиращи срещу новостите в мобилните връзки, няма и да забележат.

4. Електроцентрали в пустините
  Сахара и цялата подобна безжизнена пустош би могла практически да се превърне в безкраен източник на екологично чиста енергия. За шест дневни часа Земните пустини поглъщат повече енергия, отколкото е годишната консумация на  човечеството. Консорциум от политици, учени и икономисти, от цялото Средиземноморие, възнамерява да се възползва от това.  Проектът  Desertec включва хиляди квадратни километри вятърни и слънчеви електростанции в различни пустини по света, откъдето надеждната, възобновяема и евтина енергия ще се препраща в нужните точки. Първото, което проектантите възнамеряват, е създаването на магистрали от Северна Африка към Европа. Към 2050 г. около 3,350 км ² от пустинята в Северна Африка би могла да осигури 20% от европейските потребности. От техническа гледна точка няма проблем, но политически ... Лидерите на страните от Северна Африка видели в този проект решение на проблема с безработицата, но Арабската пролет накара инвеститорите да се замислят. Тук се намеси и европейската финансова криза, разкривайки, че Европа е една плетеница от несъвместими електромрежи и закони. Но Desertec все още диша. 90% от населението на света живее в рамките на три хиляди километра от пустините. Китайските градове могат да се захранват от Гоби, Атакама е достатъчна за Южна Америка. Докато слънцето свети, надеждата ще е жива.

5. Дигитални дисплеи в очите
  Смартфоните ни подариха постоянен достъп до информация. За да я ползваш – джаджата трябва да е заредена и ръцете ти свободни. Цената е - или пътно произшествие, или раздразнение у събеседниците. Можем ли да получаваме нужната информация, без да рискуваме приятелството и живота си?
  Основателите на "Google" говорят за това от 2002 г. насам. Всичко, с което разполагаме в момента – е прототипът на очилата с дисплей, където се подава необходимата информация, видима, при това, само за собственикът им. Професор Бабак Парвиз от университета на Вашингтон, основател на Project Glass, възнамерява да направи крачка напред – да постави дисплеи, с размерите на човешки косъм, в контактни лещи. Така, според него, ще отпадне нуждата от екрани в телефоните, компютрите и телевизорите. Задачата на тези дисплеи е да проектират изображение върху определен участък от ретината. В същото време, биха могли да играят ролята на сензори, анализиращи здравния статус на очите ви.

6. Война с астероидите
  Филмът „Армагедон“ направи две много важни неща. Първо - показа, че не сме готови за среща с астероид и второ – подсказа ефективно решение.  Като цяло, "Армагедон" популяризира идеята за дълбочинни експлозии. Бонг Ви (Bаong Wie) от Университета на щата Айова има дори ракета, способна на такава работа -  Hyper-Velocity Asteroid Intercept Vehicle: отпред - „кинетичен прехващач“, а отзад – ядрен заряд. НАСА е заделила за проекта $100 хиляди. Тестовете са планирани за 2020 г., но г-н Ви уверява, че в случай на внезапна опасност, може да направи ракета в рамките на една година, само за някакви си  $500 млн. Всъщност, малка цена за спасение на човечеството.

7. Небостъргачи от диаманти
  Това е един от най-твърдите материали във Вселената. Той е безупречно чист, почти не произвежда триене, химически инертен и има невероятна топлопроводимост. Направен е от въглерод -  един от най-често срещаните елементи. Диамантът – уж само въглероден кристал, но изключително полезен в много области – от микроелектрониката до пречистването на водата. За съжаление, големите диаманти са изключителна рядкост, но Стивън Бейтс смята, ще някога ще разполагаме с този материал, като със стоманата.
  64-годишният учен поработил и в НАСА, и в Принстън, а в General Motors успял да изгради прозрачен бутален двигател от сапфири, с чудесен изглед към протичащите вътре процеси. След това, ученият се замислил за диамантите – с тях всичко би било много по-добре, стига да са в достатъчно количество.
  Г-н Бейтс се хвърлил в изследвания за синтез на кристали в тънки слоеве, посредством фазово отлагане на пари. Резултатът е разработка, аналогична на метода за изкуствени диаманти.
  Дори, ако методът се окаже технически и икономически възможен, полученият материал ще бъде порест и никой не знае, какви свойства може да притежава такъв диамант. Но си струва да се опита. Г-н Бейтс мечтае за импулсен лазер от $100 хиляди. Присънват му се диамантени основи на сгради, диамантени греди в небостъргачите, диамантени кости в счупени крайници, диамантени части за самолети и космически кораби.
Подготвено по материали на  Wired.

Гледане на Кафе
Дата: 31 - ви януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Седем идеи, които могат да променят света
Седем идеи, които могат да променят света
Идеи, които си струва да се опитат.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
В Китай е създаден екран-хамелеон
Китайски учени, под ръководството на Джун-цзе Гу от Югоизточния университет в Нанкин са разработили екран, състоящ се от слой частици, които могат да променят светлоотразителната способност, варирайки около основния цвят.
Как кафявите очи могат да се превърнат в сини
В САЩ е разработена технология, променяща цвета на очите с помощта на лазер. Вариантът за сега е само един: хората с кафяви очи могат да ги променят на светло-сини.
Изгражда се най – голямата плаваща сцена в света
Оперният фестивал в австрийския град Брегенц се слави с най – голямата в света плаваща сцена, която се монтира във водите на езерото Бодензее и се декорира така, че неизменно поразява въображението. Предходните години не правят изключение.
Първият в света Данък мазнини – за и против
От 1 октомври Дания е въвела данък мазнини. Тази мярка предизвика смесени реакции в страната и света: специалистите в областта на общественото здраве я посрещнаха с овации, а останалата част стигна до заключението, че датските власти, ...
Тай чи, Тай чи чуан и китайската философия
В китайската цивилизация могат да се обособят две основни културни традиции, които са противоположни и са свързани с две основни тенденции в развитието на китайската философия.
Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
В Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи.
Най – звучният пенис в света
Мъжките на водната дървеница Micronecta scholtzi, с помощта на своя полов орган пеят на самките любовни серенади. И не просто серенади, а най – звучните в животинския свят.
123456 ... 47
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други