ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Свалиха маската на чревната бактерия  Ешерихия коли


човешка Ешерихия колиГледане на Кафе
Бактерията, предизвикала паника и страх от европейските зеленчуци, беше идентифицирана от китайски и немски генетици.
  В Шенчженският отдел на Пекинския институт по генетика, с участието на експерти от медицинския център към университета в Хамбург беше проведено секвениране на ДНК-то на новата разновидност на чревната бактерия Ешерихия коли/Еscherichia coli/. За секвенирането са използвали платформата Ion Torrent производство на калифорнийската компания Life Technologies. Бактерията е идентифицирана като ентерохеморагична Е. коли, със серотип /типа на антигенната структура/ O104 , не наблюдаван по – рано у патогенни разновидности на чревни бактерии.
  Сравнителният анализ показал 93 процентно сходство на ДНК на новата бактерия с ДНК на ентеро-агрегативната Е.коли от Централноафриканската република, засягаща предимно хората и причиняваща диария. Някои от ДНК-последователностите на ентерохеморагичната Е.коли O104 имат сходство с ДНК на разновидности на чревната бактерия, причиняващи хеморагичен колит и хемолитично уремичен синдром. Тези гени в новия щам на Е.коли са резултат от хоризонтален трансфер.
  Бактерията E. Coli O104: H4 (това е пълното име на щама) съдържа гени, които я правят устойчива на аминогликозиди, макролиди и антибиотици от бета-лактамна серия.
  Китайските учени са изложили текущите резултати от тяхната работа за  свободен достъп на FTP и обещават да държат в течение света чрез Twitter.
  Гледане на Кафе
Дата: 3 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Свалиха маската на чревната бактерия Ешерихия коли
Свалиха маската на чревната бактерия Ешерихия коли
Бактерията, предизвикала паника и страх от европейските зеленчуци, беше идентифицирана от китайски и немски генетици.
Британците не си мият ръцете
Всеки шести мобилен телефон във Великобритания има следи от чревната бактерия Escherichia coli. И знаете ли защо? - Защото някои не си мият ръцете със сапун след използване на тоалетната.
Китайски букви. Буква Б – страница 7
Китайски букви. Буква Б – белоглав орел, Бахами, Багдат, багаж, безумен, безцветен, брегова линия, близки приятели, бурундук, бърборене, благотворителност, бадминтон, борсук, бактерия
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Започна производството на изкуствена паяжина
Немската компания AMSilk възнамерява да стане първата, овладяла производството на полимера, аналогичен на паяжина, в промишлени мащаби.
Пейнтбол в услуга на американската армия
Планират оръжието, стрелящо с топчета пълни с боя, да бъде използвано не за обучение на войниците, както бихме могли да си помислим, а за проверка на подозрителния обект – дали е експлозив.
Ваксина срещу кариес е премила предклинични тестове
Изследователи от Института по вирусология в Ухан/Wuhan Institute of Virology/ - Китай съобщават, че са успели да създадат ефективна ваксина срещу кариес, съставена от ДНК и белтъци на две различни бактерии, която е показала добри резултати ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други