ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Сажди помогнаха в създаването на отблъскващо течности покритие


  Германски учени са използвали обикновени сажди за създаването на прозрачен материал с уникална способност – отблъскващ вода и масла.
   Ако подържим стъкло над пламък, то се опушва и потъмнява – това го знае всяко дете. По-малко известен е фактът, че саждите (аморфен въглерод) отблъскват течности. Ефектът е краткотраен: водата бързо отмива частиците от сажди.
  Екип от учени, под ръководството на Дорис Фолмър от Института за полимерни изследвания Макс Планк, поставил порест слой нагар в обвивка от силициев диоксид с дебелина 25 нанометра. След калцинация /изпичане/ при 6000 C, в продължение на два часа, твърдите частици на саждите били унищожени, а черният материал станал прозрачен.
  За придобиването на супер-хидрофобни и супер-олеофобни свойства, опитният образец бил подложен на силанизация. Способността му да отблъсква вода и органични течности не изчезнала, дори при въздействие на високи температури и повреди с по – твърди вещества.
  Изследователите твърдят, че материали с подобни свойства, практически няма. Техният вариант е прост и лесен за производство. Покритието може да се използва за производството на самопочистващи се лещи, прозорци, или сензорни екрани.
  Резултатите са публикувани в списание Science.

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри декември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Сажди помогнаха в създаването на отблъскващо течности покритие
Сажди помогнаха в създаването на отблъскващо течности покритие
Германски учени са използвали обикновени сажди за създаването на прозрачен материал с уникална способност – отблъскващ вода и масла.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
САЩ планират създаването на микрочип – симулатор на човек
Преди да пристъпят към клинични изпитания на лекарствата и методите на лечение, медиците трябва да са сигурни, че те са безопасни за хората. Опитите върху животни не винаги могат да дадат точен отговор, как различните органи ще реагират ...
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Революционна технология ще предпазва джаджите от вода
Компанията HzO съобщи за разработката на технология, предназначена за защита на електроника и други материали от въздействието на водата.
Вижте новото водоотблъскващо покритиe
Ultra Ever Dry действително впечатлява.
Започна производството на изкуствена паяжина
Немската компания AMSilk възнамерява да стане първата, овладяла производството на полимера, аналогичен на паяжина, в промишлени мащаби.
Кое – що за неорганичната биология и извънземните от желязо
Лий Кронин, професор по химия в университета на Глазгоу се занимава със създаването на сложни функционални молекулярни структури, които не са базирани на биологични градивни елементи.
Япония даде зелена светлина за строителството на маглев път
Централната Японска железопътна компания JR Tokai прие поръчка за създаването на инфраструктура за левитация на влакове между Токио, Нагоя и Осака
123456 ... 8
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други