ТЪРСИ
Гледане на Кафе

САЩ успешно тестваха „свръхзвуков снаряд“


  Пентагонът извърши успешен тест на "летящ снаряд", който може да се движи по-бързо от звука.
  В близко бъдеще САЩ ще бъдат в състояние да достигат за по-малко от час всяка точка, независимо къде се намира тя.
  „Водещото свръхзвуково оръжие“ (Advanced Hypersonic Weapon, AHW) бе стартирано с ракета-носител  на 17.11. 2011 г. от Хавайските острови. Снарядът е преминал в горните слоеве на атмосферата над Тихия океан и е попаднал точно в целта си - атолът Куаджалейн (Маршаловите острови), разположен на 4000 км югозападно от Хаваите.

Гледане на Кафе
Advanced Hypersonic Weapon, AHW - приблизителен външен вид. (изображение: Defensetech)

  Максималната скорост на AHW се пази в тайна (казват, че в идеалния случай това са почти 10 000 км/ч). Отбелязват само, че изделието - за разлика от балистичните ракети - може да маневрира.
  Тестовете, според съобщение на Пентагона, са проведени с цел събиране на данни за аеродинамиката, навигацията, ръководството и контрола, както и технологията за термозащита.
  Да си припомним, че на 11 август Министерството на отбраната на САЩ тества свръхзвуков безпилотен апарат, наречен Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2). Той може да се ускорява до 27 000 км/ч, но въпреки шумната кампания по неговото изстрелване, завърши с неуспех (след отделяне от ракетата, апаратът просто не започна самостоятелен полет в атмосферата .) Този път всичко е спокойно - и успешно.
  Сегашният старт се оказа по - скромен. Докато HTV-2 е трябвало да премине 6,5 хиляди км и е бил с радикално нов, клинообразен дизайн, то моделът AHW е базиран на проверената във времето, конусообразна форма.

Това е приблизителният външен вид на Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2.  (изображение: DARPA)

  AHW е част от програмата за разработка на глобална ударна оръжейна система Prompt Global Strike. Тази година в нея са инвестирани 239,9 милиона долара ( само за AHW са изразходвани 69 милиона долара). Първоначалната цел на проекта била да замени традиционните бойни глави. Проблемът обаче е, че новите ракети лесно могат да бъдат объркани с ядрени, а това би причинило "симетричен отговор". Затова Конгресът отказал да финансира програмата.
  Това накара американското министерство на отбраната да започне разработката на свръхоперативно оръжие, което да порази целта с ужасен шум, вместо тихо да падне, както би направила ядрената бойна глава. Тези свръхзвукови апарати, са способни да решат множество геополитически въпроси, но само ако инженерите и учените успеят да ги доведат докрай. Науката не всичко знае за процеса на преминаване на обект през атмосферата със свръхзвукова скорост, освен това липсват аеродинамични тръби, в които да се възпроизвеждат съответните условия.
  Затова създателите на HTV-2 и AHW работят, като че ли, в две посоки. Defense Advanced Research (DARPA) и американските ВВС се стремят да разберат динамиката на свръхзвуковия полет (за това е бил пускът на HTV-2), докато сухопътните войски са фокусирани върху управлението и термозащитата. "Снарядът“ AHW е с покритие от въглеродни влакна и изглежда, се е справил със задачата.
 

Гледане на Кафе
Дата: 19 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: САЩ успешно тестваха свръхзвуков снаряд
САЩ успешно тестваха свръхзвуков снаряд
Пентагонът извърши успешен тест на летящ снаряд, който може да се движи по-бързо от звука.
Компютърният модел на война и мир премина успешно ново изпитание
В Швейцария преминаха изпитанията на компютърния модел за това, как етническото напрежение може да доведе до насилие. Оказа се, че в тази страна всичко е спокойно. С изключение на един регион.
Японски учени са създали изкуствена кост от колаген на риба
Групата на Junzo Tanaka от Токийският технологичен институт успешно създаде изкуствена кост от рибени люспи.
Dragon III – частният космически кораб се добра до Международната космическа станция
Космическата капсула Dragon, собственост на частната компания SpaceX, успешно достигна Международната космическа станция, макар и с еднодневно закъснение.
Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
Робот – трансформер
Малкото експериментално устройство е оборудвано както с колела, така и с перки за издигане във въздуха. Трансформерът, който все още няма име, се справя успешно и с двете задачи.
За новия екзоскелет не са страшни ни бомби, ни ракети
Списание Time обяви петте най-добри военни изобретения за 2010 г. Списание Time публикува списък на най-добрите изобретения ежегодно.
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия
Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Само във Великобритания ежегодно се диагностицират по 46 хиляди жени. Повече от 75% от случаите подлежат на антиестрогенната терапия. Раковите клетки често съдържат на повърхността ...
Google стартира уебсайт в помощ на уебмастърите с хакнати сайтове
Според представители на компанията, хиляди сайтове ежедневно са подложени на взлом.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други