ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Руски учени са измислили, как да нахранят човечеството


  Задаващата се хранителна криза поставя под заплаха осъществяването на вековната човешка мечта – да има все повече. Да помогнат в тази „мъка” се опитват специалистите от Института по приложно птицевъдство в Русия. Учените са разработили техника за двойна трансгенеза. Тя позволява от домашни птици с нормален размер да се получи потомство „гигант”. Тяхното постижение е публикувано в последния брой на „Вестник по експериментално птицевъдство”.

Гледане на Кафе
Първите експерименти изследователите провеждат с кокошки. Съвременните технологии позволяват, да се определи пола на пилето от току що снесените яйца. В специално проектирана камера с физиологичен разтвор, генетиците поставят „женски” или „мъжки” яйца, добавят ДНК и пропускат през разтвора слаб електрически ток. В резултат ДНК прониква през порите на черупката и се вгражда в гена на зародиша. В кокошите ембриони е въведена ДНК, съдържаща гени на растежен хормон, а в ембрионите на петлите – ген, регулиращ синтеза та този хормон. Освен това, в двете генетични структури, е вграден ген на зелен флуоресцентен протеин, оцветяващ клетките на ембриона, а след това и възрастните птици в зелено. Обикновено за подобни експерименти се използва гена на растежния хормон на бик, но в птичето тяло той не работи ефективно, така че експертите са инжектирали пилетата със синтетичен ген на изчезналите гигантски птици МОА, реконструиран от изкопаеми кости.
  Експериментът се оказал изключително успешен. Ефективността на трансгенезиса е 11,3 %. Излюпените трансгенетични пилета се различавали от другите със зеления си цвят, но не и по размери. Оказало се, че гена за растежен хормон в генома на пиле, не може да функционира без ген регулатор. При кръстосване на трансгенни петли и кокошки, двата гена се съединяват в оплодената яйцеклетка, започва синтез на растежния хормон, и се получава потомство с много големи размери.
  Учените отбелязват, че разработената от тях система за двойна трансгенеза е изключително удобна от икономическа гледна точка. Родителското тяло се състои от птици с нормален размер, които лесно се поддържат и хранят. Трансгенните птици живеят в продължение на много години и редовно създават потомство. А излюпените от тях гиганти, се налага да бъдат хранени само няколко месеца, докато достигнат търговски размер.
  Вдъхновени от успешния опит при пилетата, генетиците ги повторили на птици от други видове.  В резултат на това, те успели да създадат пъдпъдъци с размерите на кокошки, кокошки с размерите на пуйки и пуйки с размерите на щраус. Да работят с щрауси за сега не са им разрешили.
  Гледане на Кафе
Дата: 5 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Руски учени са измислили, как да нахранят човечеството
Руски учени са измислили, как да нахранят човечеството
Вдъхновени от успешния опит при пилетата, генетиците ги повторили на птици от други видове. В резултат на това, те успели да създадат пъдпъдъци с размерите на кокошки, кокошки с размерите на пуйки и пуйки с размерите на щраус.
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
Учени се научиха да пишат и рисуват върху вода
Руски учени се научиха да пишат върху вода. Специалисти от Новосибирск са усвоили печатането с мастило върху вода. Технологията позволява да се печата директно върху водната повърхност.
Изобретение, което ще помогне на хората да преживеят в случай на мащабна катастрофа
Появи се изобретение от руски учени, което ще помогне на хората да оживеят в случай на мащабни природни или предизвикани от човека катастрофи.
Учени откриха неизвестно на науката неорганично съединение
Някои се отнасят към квантово-химическите изчисления скептично, смятайки, че те са подходящи само за атома на водорода, но това не е така.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
Десет от най-интересните научно обосновани начина да се сложи край на човечеството
Всъщност животът, възникнал на Земята преди около 3.5 милиарда години, е много крехък и смъртта е нормална част от неговата история.
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
123456 ... 15
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други