ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Руски неутронен прибор ще търси вода на Марс


  Разработеното в Русия устройство е един от десетте инструмента, с които ще бъде оборудван американския марсоход Curiosity. То е предназначено за търсене на вода и наситени с нея минерали с помощта на високо-енергийни неутрони.

Гледане на Кафе
Curiosity със закрепения на борда му неутронен детектор. (снимка: NASA/JPL-Caltech)

  Приборът, наречен „Динамично албедо на неутрони“/ДАН/, е създаден в лабораторията за космическа гама-спектроскопия към Института за космически изследвания/ИКИ/. Водещият конструктор Игор Митрофанов пояснява, че ДАН е средство за първично изследване: ако то намери нещо интересно в определена точка, други устройства ще помогнат за изясняването на ситуацията.
  Устройството се състои от два модула, с общо тегло около 5 кг: неутронен генератор и блок от детектори със спомагателна електроника. Генераторът бомбардира почвата на Марс на дълбочина 0,5-1 м с импулси по 10 милиона неутрона всеки.

Блокът с детекторите и електрониката ДАН.  /тук и долу - снимка: ИКИ/

  Ако неутроните се „натъкнат“ на водородни атоми те „отскачат“ с намалена енергия, което се отчита от детекторите. Излишъкът на водород е свидетелство за наличие на вода или за нейни производни. Водата, от своя страна, е предпоставка за живот. На Земята, подобна технология се използва за търсене на нови находища на въглеводороди.

Генераторът на неутрони.

  По – рано г-н Митрофанов е ръководил разработката на неутронният детектор (ХЕНД), който беше на борда на марсианската сонда Mars Odyssey. Междупланетната станция, стартирана от НАСА през 2001 г, събра с помощта на ХЕНД данни за излъчваните от Марс неутрони. Въз основа на тази информация и допълнителните показания на други устройства, беше направен извода за наличието на подземен воден лед във високите географски ширини. През 2008 г. това беше потвърдено от американският спускаем модул Phoenix Mars Lander
  Модулите ДАН ще бъдат закрепени странично на Curiosity, около задните колела. Апаратът трябва да се отправи към Червената планета между 25 ноември и 18 декември, и да се приземи на нея през август 2012 г. Покрай водата, той ще се съсредоточи и върху търсенето на органични молекули и изградени от тях структури.

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Руски неутронен прибор ще търси вода на Марс
Руски неутронен прибор ще търси вода на Марс
Разработеното в Русия устройство е един от десетте инструмента, с които ще бъде оборудван американския марсоход Curiosity. То е предназначено за търсене на вода и наситени с нея минерали с помощта на високо-енергийни неутрони.
Учени се научиха да пишат и рисуват върху вода
Руски учени се научиха да пишат върху вода. Специалисти от Новосибирск са усвоили печатането с мастило върху вода. Технологията позволява да се печата директно върху водната повърхност.
Руската междупланетна станция Фобос-Грунт стартира към Марс, но едва ли ще долети до него
Тази нощ в 00:16 Московско време, руският космически кораб -Фобос–Грунт- стартира към Марс.
Магията на езерото Байкал
Байкал е 20 процента от световния запас на чиста питейна вода.На водната повърхност на Байкал биха се поместили европейски страни като Белгия, Норвегия, Дания.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
Първият в света билборд, правещ вода от въздуха
Рядко рекламните кампании са толкова полезни.
Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
Революционна технология ще предпазва джаджите от вода
Компанията HzO съобщи за разработката на технология, предназначена за защита на електроника и други материали от въздействието на водата.
Астрономите подсказаха, къде да се търси живот
След като учените осъзнали, че на Земята първоначално са липсвали съставките за живот, започнали търсенето на необходимите сложни органични молекули в космоса.
123456 ... 10
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други