ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Руската междупланетна станция «Фобос-Грунт» стартира към Марс, но едва ли ще долети до него…


  Тази нощ в 00:16 Московско време, руският космически кораб «Фобос–Грунт» стартира към Марс.
  Корабът е изведен в орбита с ракетата «Зенит-2SБ», стартирала от 45 площадката на космодрума в Байконур. В 689-та секунда от полета «Фобос–Грунт» чисто се отдели от втората степен на ракетоносителя.

Гледане на Кафе
Ракетоносителят «Зенит-2SБ» ден преди старта. (снимка: Роскосмос)

  Станцията «Фобос–Грунт» е предназначена да доставя образци от Фобос, един от двата спътника на Марс. Сондата трябва да достигне своята цел през 2012 г. и няколко месеца ще изучава Червената планета и Фобос от орбита, стараейки се да открие подходящо място за кацане. През февруари 2013 г. «Фобос–Грунт» ще опита да кацне на Марсианската Луна и ако всичко премине успешно, ще вземе проби от почвата на Фобос, които ще бъдат поставени във възвръщаемия апарат. През август 2014 г. той трябва да влезе в атмосферата на Земетя.
  В състава на комплекса е включен и малък китайски спътник «Инхо-1». Той ще бъде доставен до елиптичната орбита на Марс, след което ще се отдели от основния апарат и ще пристъпи към изпълнението на собствена изследователска програма. Целите на «Инхо-1» включват проучване на магнитните и гравитационни полета на Червената планета, и наблюдение на пясъчните бури на повърхността и.

  Подготовката и старта на ракетоносителят "Зенит-2SB" с автоматичната станция «Фобос–Грунт»: 

  За съжаление, след отделянето на станцията от ракетоносителя «Зенит-2SБ»,  нито едно от двете включвания на двигателната установка, които да изведат «Фобос–Грунт» на орбита към Марс, не се е състояло. Ръководителят на „Роскосмос“ Владимир Поповкин смята, че напълно е възможно космическият апарат да „не може да се преориентира от Слънцето към звездите“.
  „Трасето е сложно и би могло да се получи така, че датчиците да не включат двигателната система. Това е външна ситуация, но тя е работна и е предвидена при създаването на проекта. За целта са предвидени поредица от действия в подобна ситуация.“ – подчертава Поповкин.
  „Ще презареждаме програмата на космическия апарат. Орбитата, на която той се намира е опорна – никакво гориво не е загубено и нищо от товара не е изхвърлено.“ – допълва директорът на „Роскосмос“. Специалистите имат на разположение 3 денонощия за да рестартират програмата на апарата. „Задължително ще информираме всички за последващите ситуации.“ – казва Поповкин.
  Двигателната система на станцията е направена на базата на ускорителният блок „Фрегата“, но изцяло е модернизирана.

Гледане на Кафе
Дата: 9 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Руската междупланетна станция Фобос-Грунт стартира към Марс, но едва ли ще долети до него
Руската междупланетна станция Фобос-Грунт стартира към Марс, но едва ли ще долети до него
Тази нощ в 00:16 Московско време, руският космически кораб -Фобос–Грунт- стартира към Марс.
Публикувани са снимки от живописния марсиански вулкан Tharsis Tholus
Европейската космическа агенция публикува нови снимки на древния полуразрушен марсиански вулкан Тарсис Toлус направени от апарата Mars Express.
Dragon III – частният космически кораб се добра до Международната космическа станция
Космическата капсула Dragon, собственост на частната компания SpaceX, успешно достигна Международната космическа станция, макар и с еднодневно закъснение.
Съдбата на Международната космическа станция остава неясна заради аварията на руската ракета - носител
Днешните обитатели на МКС могат да издържат не много дълго, а към края на годината станцията може напълно да се обезлюди.
Руски неутронен прибор ще търси вода на Марс
Разработеното в Русия устройство е един от десетте инструмента, с които ще бъде оборудван американския марсоход Curiosity. То е предназначено за търсене на вода и наситени с нея минерали с помощта на високо-енергийни неутрони.
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
Разработен е руски космически апарат за близко изучаване на Слънцето
Уникалната руската система INTERHELIOPROBE е предназначена за определяне на механизмите за загряване на слънчевата корона и ускорението на слънчевия вятър, както и да се установи естеството на мощните коронарни изригвания. Едно от ...
В Европа стартира първият влак, използващ слънчева енергия
Покритият участък от пътя в района на белгийския Антверпен бил оборудван със слънчеви панели. Произвежданото от тях електричество е достатъчно за захранването на двигателя на скоростния влак и железопътната инфраструктура.
Разработена е ваксина против радиация
Сътрудници на Владикавказкия научен център при Руската Академия на Науките са успели да разработят уникална противорадиационна ваксина
Публикуван е неизвестен коптски апокриф
Този апокриф е уникален - в него има такива сюжетни обрати, които изследователите не са срещали никъде другаде.
123456 ... 16
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други