ТЪРСИ
Гледане на Кафе

На Оскарите 2012 Русия ще бъде представена от филм на Никита Михалков

 

Гледане на Кафе

 Въпреки безспорния авторитет в света на киното и очевидния талант, Никита Сергеевич Михалков, по някаква причина, непрекъснато е критикуван. При това, всеки жест, всяка дума ... Нито една стъпка на режисьора не минава без скандал.
  Такива нееднозначни отзиви предизвика и решението на оскаровския комитет в Русия за номинацията на филма му „Изпепелени от слънцето – 2: Цитаделата“. Председателят на комисията, режисьорът Владимир Меншов, протестира срещу решението, припомняйки, че рейтингът на филма бил нисък, а реакциите – нееднозначни.
  Освен „Цитаделата“, за Оскар бяха номинирани филмите на Андрей Звягинцев „Елена“ и „Фауст“ на Александър Сукоров. Два гласа били за „Елена“, един за „Фауст“ и три - за Никита Михалков. В състава на журито влизат Владимир Меншов, Андрей Кончаловски, Кирил Разлогов, Никита Михалков, Глеб Панфилов, Владимир Наумов и Карен Шахназаров.
  В името на справедливостта трябва да се каже, че „Цитаделата“ е заклеймена от кинокритиците, много преди излизането и по кината. Това слага началото на предубеденото отношение на зрителите. При това, много от критиците не се притеснили да гледат филма и след премиерата, осмисляйки заложената в него идея. Критиците обвиняват Михалков основно в „неправилно“ отношение към Великата Отечествена война.
  Но някак си, никой от тях не признава, че подобна визия за историята има своята стойност. За щастие, всички, дори големите критици, са съгласни, че филмът е мащабен и изключително честен. В талантът на Михалков като режисьор и актьор, никой не смее да се съмнява. В действителност "Цитаделата" е  намерила огромна армия от почитатели, даже сред тези, които първоначално са били скептични по отношение на трилогията "Изпепелени от слънцето". Филмът е заснет от патриот и няма как да не предизвиква патриотични чувства у руската публика – врагът е победен не толкова с оръдия и снаряди, колкото с огромната сила на руския дух.
  В отговор на критиката, създателите на филма обясняват, че „Цитаделата“ в никакъв случай не претендира за документалност. Заснет е като „епос“ или „народна приказка“ и трябва да се възприема от тази гледна точка. „Това е филм за любовта и смъртта. Това е метафизика, а не документалистика.“ – продължават авторите.
  „Цитаделата“ не е история на войната, това е разказ за войната, през призмата на семейния живот на Котов. Във филма преобладават епичните картини на един мирен живот, на фона на военните битки.
  Първата част на този филм, заснет от същия режисьор, получи Оскар през 1994г. С него Михалков спечели и голямата награда на филмовия фестивал в Кан. През миналата година втората част на филма „Изпепелени от слънцето – 2. Конфронтация“ също отиде в Кан. Много злобни критици предричаха пълен провал и нескрито се радваха, когато Михалков остана без статуетка. Тогава „Палмовата клонка“ взе младия режисьор от Тайланд, но самите французи бяха шокирани от това, как филмът на Михалков  „Изпепелени от слънцето – 2. Конфронтация“ беше посрещнат от публиката. Това беше единственият филм на фестивала, след чиято прожекция, зрителите изправени на крака аплодираха режисьора в продължение на 20 минути. Но, както обикновено, мнението на публиката не винаги съвпада с това на журито, а Михалков прие всичко спокойно и с достойнство.
  Сега отново се развихри скандал около третата част на филма – „Цитаделата“. Предстои да видим резултатите през февруари 2012г.

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Русия на Оскарите 2012
Русия на Оскарите 2012
Въпреки безспорния авторитет в света на киното и очевидния талант, Никита Сергеевич Михалков, по някаква причина, непрекъснато е критикуван. При това, всеки жест, всяка дума ... Нито една стъпка на режисьора не минава без скандал.
Руски неутронен прибор ще търси вода на Марс
Разработеното в Русия устройство е един от десетте инструмента, с които ще бъде оборудван американския марсоход Curiosity. То е предназначено за търсене на вода и наситени с нея минерали с помощта на високо-енергийни неутрони.
В Русия е синтезиран 117 елемент
В центъра за ядрени изследвания в Дубна, учени от Русия и САЩ , съвместно синтезирали 117 химичен елемент, съдържащ супер тежко атомно ядро от 117 протона.
Ще строим градове със симулаторът Cities XL 2012
Проектът Cities XL 2012, продължение на поредицата от градостроителни симулатори, влезе в продажба, съобщава издателят Focus Home Interactive.
На Олимпиада – 2012 ще събират енергията от стъпките
Тротоарите на главния стадион на Олимпиада – 2012 ще бъдат покрити с плочки, събиращи енергията от стъпките на минувачите.
Метеоритът паднал в Челябинск не е фрагмент от астероида 2012 DA14
Рано сутринта на 15 февруари 2013 г., в небето над Урал и Поволжието са наблюдавани множество метеори.
Светът в 2 минути
През 2012 г. YouTube стартира проектът .Светът в 2 минути.
Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
В Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи.
10 от най- добрите Digital-кампании на 2012 г
Заредете се с енергия и вдъхновение, спомняйки си най-ярките Digital- кампании и вирусни видеоклипове на 2012
РАСПУТИН, ГРИГОРИЙ ЕФИМОВИЧ
Един неграмотен мъж, стига до императорското семейство и се намесва в историята на Русия.
123456 ... 8
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други