ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Роман Полански и новият му филм "Carnage"


  През ноември очакват Роман Полански в Русия за премиерата на новият му филм „Carnage“/“Клане“/.
  Н

Гледане на Кафе
езависимо от факта, че животът на 78-годишния режисьор е по-скоро трилър, а биографията му е пълна със съдебни процеси и обвинения в най-невъобразими грехове, всеки от филмите му е събитие, и на режисьорският му талант се покланят дори тези, които открито призовават за ареста на "великия прелъстител". Все още продължава международното преследване на Полански – на режисьора е забранено да се появява в Италия, където ще се състои световната премиера на новия му филм „Carnage“, включен в програмата на кинофестивала във Венеция, започващ на 31 август.
  Филмът „Carnage“, който още сега много критици наричат „шедьовър“ и „лента претендираща за култовост“, е адаптация на пиесата God of Carnage (2006), чийто автор е французойката Ясмина Реза. Както обикновено, филмът на Полански е много психологически и емоционален. Той разказва за това, как една детска вражда може да се превърне в трагедия. Героите на филма се две обикновени момчета, които и не подозират, че тяхното сбиване може да нарасне като лавина за засегнатите родители, и да се превърне в кошмар. Двете семейни двойки се срещат за да изгладят проблемите, но вместо това се появяват нови. Сред темите, които текстът засяга, са хомофобията, расизмът и предубежденията към жените.
  В своята лента Полански е поканил „цвета“ на Холивуд - Кейт Уинслет, известеният с участието си в "Гадни копилета" Кристоф Валц, Джоди Фостър и Джон Рейли.
Въпреки че действието на филма се развива в Ню Йорк, снимките са проведени изцяло в Париж, заради невъзможността на Полански да пътува до САЩ без да бъде преследван от властите. 
  Полански започва снимките по този филм още докато е под домашен арест в Швейцария, когато се обсъжда въпросът за негова екстрадиция в САЩ, където е обвинен в изнасилване: през 1977 г. той има интимна връзка с 13 годишната Саманта/по баща Гейли/. Режисьорът е принуден да напусне САЩ, за да избегне ареста. От този момент влизането на Полански в страната е забранено, разбира се, ако той не иска да отиде в затвора. От тогава режисьорът внимателно избягва пътуването до всички държави, които имат споразумения със САЩ за екстрадиция на издирваните престъпници. Трябва да се каже, че жертвата, която отдавна е пораснала и няма претенции към Полански, не веднъж е молила американските власти да приключат делото, но държавата не желае да промени решението си, с основанието, че законът е еднакъв за всички ...
  Така че, вероятно причината за решението на Полански да посети Русия е, че между Русия и САЩ все още няма договор за екстрадиция.
По биографията на Роман Полански наистина може да се напише книга или да се снима филм. Режисьорът е роден на 18 август 1933 г. в Париж, но после семейството му се премества в Полша, където по време на фашистката окупация се оказва в гето. Родителите му са изпратени в концлагери: майка му загива в газова камера в Освиенциум, а баща му, полски евреин, едва оцелява от лагера в Маутхаузен. Между другото, един от най – значимите филми на Полански - „Пианистът“, излязъл през 2002 г., е посветен на Холокоста. Неговият сюжет е основан на детските спомени на самия режисьор. Филмът е носител на множество награди, сред които "Златната клонка" в Кан, и три "Оскара", включително за най-добър режисьор. Заради заплахата от екстрадиране Полански не идва в Холивуд за връчването на наградата, като вместо него я получава актьорът Харисън Форд.
  Рожденото име на Роман Полански е Реймунд Либлинг, но след като избягва от гетото, бъдещият режисьор взема фамилното име на майка си. Полански започва да търси убежище в домовете на полски католици, често рискувайки живота си. Роман започва да се интересува от кино именно по време на войната: момчето обича да гледа филмите на нацистката пропаганда. След Втората световна война Полански се срещна с баща си и започва да учи актьорско майсторство. През 1947 г. Роман дори получава първата си награда за театрална роля в постановка по повестта на Валентин Катаев - "Синът на полка". След това започва животът му в киното. През 1953 г. дебютира във филма "Три истории", а през 1954 г. -  участва във филма "Поколение" на легендарния Анджей Вайда. Тогава Полански се заема със собствени кинематографии – отначало късометражни, а по – късно и пълнометражни филми. През 1962 г. в Полша, Полански прави своя първи "голям" филм "Нож във водата", който веднага бил номиниран за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм, а на филмовия фестивал във Венеция печели голямата награда.
През 1967 г., поради недоволството на полските комунистически власти Полански се премества в САЩ, където година по-късно се жени за актрисата Шарън Тейт. От същото време е и култовият му трилър "Бебето на Розмари". В края на 1960-те животът на Полански започва да става мистичен и много сложен. По това време, при различни обстоятелства, загиват много негови приятели - актьори, писатели и музиканти. А през 1969 г. се случва ужасно събитие: бременната му съпруга Шарън Тейт Полански и няколко негови приятели били брутално убити в къщата на режисьора от членовете на комуната "Семейство", водени от известният сега престъпник Чарлс Менсън.
  Това убийство оказва силно влияние върху творчеството на Полански. То става още по – мрачно и депресивно. След скандалът със Саманта Гейли през 1977 г., Полански никога повече не стига до САЩ, но неговото творчество си остава винаги култово и обсъждано. Холивудските актьори го обожават, тъй като неговите филми винаги са деликатни, психологически и необикновени. Кинокритиците смятат, че новият филм „Carnage“ с нищо не отстъпва на най – добрите шедьоври на Полански. Остава да чакаме премиерата на 7 декември… Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Роман Полански и новият му филм Carnage
Роман Полански и новият му филм Carnage
Независимо от факта, че животът на 78-годишния режисьор е по-скоро трилър, а биографията му е пълна със съдебни процеси и обвинения в най-невъобразими грехове, всеки от филмите му е събитие, и на режисьорският му талант се покланят ...
Представен е първият филм, заснет с камера, поставена в очната орбита
Канадският режисьор Роб Спенс, лишен от едното си око, засне документален филм за киборгизацията на човека. Той е работил с помощта на миниатюрна камера, вградена в очната му протеза.
Сюжетът на филма ще зависи от реакцията на зрителя
В американският град Остин /щата Тексас/, на фестивала на експерименталното изкуство South By Southwest, е преминала премиерата на приключенския филм Unsound. Музикалният съпровод, нюансите на фабулата и даже финалът, са се сменяли ...
Новият офис на Google в Тел Авив
Нестандартно и интересно.
Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия
Английски учени заявиха, че са разработили диск, който може да съхранява данните вечно.
Ново устройство за правене на снимки – гъвкаво, плоско и прозрачно
Устройството е създадено на основата на полимерен филм, известен като луминесцентен концентратор.
Едно невероятно филмче на Уолт Дисни
Отделете 6 минути от ценното си време, за да видите този удивителен филм
Ще може ли да заредим телефона с едно докосване на пръстите
Австралийски изследователи се опитват да превърнат пиезоелектричният филм на сензорните екрани в пълноценно зарядно устройство с търговско приложение.
Ето как ще изглежда и работи новата Opera, използваща WebKit
Новият браузър Opera Ice, използващ WebKit, ще бъде показан официално само след няколко седмици.
Живопис с пръсти
Пейзажи и портрети, хора и животни, природа и градове – сюжети, приличащи на стоп-кадър от филм.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други