ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Роботът-хуманоид iCub научи човешки език

  Хуманоидният робот iCub, над който вече няколко години работи екипът на Питър Форд Домини, сега се е научил да разбира човешка реч. И не само да разбира, но и да предвижда, какво ще бъде казано по-късно. Това станало възможно, благодарение на вграденият в него, така наречен, „Опростен изкуствен мозък“, който имитира някои периодични връзки в мозъка на истинския човек.

Гледане на Кафе

  Изкуственият мозък позволява на робота да се учи, да разбира нови изречения и нови граматически структури. Той може да пренарежда правилно думите, да свързва отделни фрази и дори да предсказва, как трябва да бъде завършено все още непълното изречение. Впечатляваща е скоростта, с която всичко това се случва - iCub анализира реч в реално време.
   Да се вкара в робота цялата съществуваща в света информация е невъзможно. Но сега iCub доказва, че това не е необходимо. Достатъчно е роботът да бъде научен на основното, а той ще може самостоятелно да продължи обучението си, както това правят децата.

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
Роботите получиха свой собствен език
За да разберете същността на проекта Lingodroid, стартиран от Рут Шулц и нейните колеги от университета в Куинсланд, представете си, че в един прекрасен ден сте забравили родния си език, но гласът ви е запазен. Тогава, срещнете някого, ...
Научиха робот да разпознава продукти от супермаркет
Механичният помощник сортира покупките Ви, поставя ги в плик и Ви помага да ги отнесете в къщи.
Представен е принтер за човешки органи
На конференция беше представен триизмерен принтер, който е способен да създава органи от собствените тъкани на пациента
Комарите са особено чувствителни към миризмата на човешки крака
При търсене на храна африканският малариен комар се ръководи от издишания от нас въглероден диоксид и миризмата, отделяна от бактериалната микрофлора, обитаваща краката ни.
Почина Денис Ричи, създателят на програмния език C
В дома си в Мъри Хил (Ню Джърси, САЩ), на 70-годишна възраст, почина Денис Ричи (Dennis MacAlistair Ritchie), създателят на езика за програмиране C и основен разработчик на операционната система UNIX.
Има ли някакъв смисъл в езика?
Езикът е една от най – големите загадки на човечеството. Съществуват хиляди езици, неприличащи един на друг. Във всеки език има хиляди думи, които изглеждат произволно избрани, без оглед на това, което се предполага, че трябва да обозначат. ...
Хленченето е най – дразнещият звук
Психолози доказали експериментално, че хленчещите звуци, издавани от деца, пречат на работата много повече, отколкото шум от двигател.
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други