ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Роботите получиха свой собствен език


  Група от механични устройства се е научила да обозначава с условни думи участъци от територия, съставяйки ги  на основата  на пространствената карта на тази територия.
  Думите "общуване" и "комуникация", приложени за роботи означават, не използване на език, а взаимно изпращане на електронни сигнали и команди. По-точно, означаваха доскоро: сега машините, с помощта на австралийски изследователи, са получили собствен език.
  За да разберете същността на проекта Lingodroid, стартиран от Рут Шулц и нейните колеги от университета в Куинсланд, представете си, че в един прекрасен ден сте забравили родния си език, но гласът ви е запазен. Тогава, срещнете някого, който също е забравил всичко. Ако искате да му разкажете за своето местонахождение, бихте използвали произволен набор от срички, свързвайки получената "дума" с околното пространство.

Гледане на Кафе
С Lingodroid спокойно може да се ходи на разузнаване: с картите се справят успешно.  (Изображение University of Queensland.) 

  Изкуствените подопечни на г-жа Шулц, постъпват по същия начин. Когато един от роботите се намира на непознато място, той го нарича, използвайки случайни комбинации на срички от наличния си речник (например kuzo). По законите на „първооткривателя”, той превежда това "наименование" на останалата част от отбора.
  За затвърждаване на езиковите постижения се провежда следната игра: поставят задача на друг робот да отиде в kuzo. Когато той се доближава до желаната точка, у него също се формира връзка между думата и мястото. В механичният пътешественик, запознавайки се с мястото, което словесно се различава от това, в което той е бил, се появява представата за такива абстрактни понятия, като разстояние и посока.
  След като изиграли подобни игри няколко стотин пъти, " Lingodroid " оформили карта на малки площи, обозначени с думи. Грешката в посоката  била 10 0, а в разстоянието - 37,5 cm.
  Експертите се надяват, че тяхната технология ще е полезна при системи за навигация или при създаването на комплексен метод за взаимодействие между хора и роботи.
  Резултатите от работата са представени в наскоро проведената в Шанхай конференция ” ICRA 2011 г.”, посветена на роботиката и автоматизацията.
 

Гледане на Кафе
Дата: 18 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Роботите получиха свой собствен език
Роботите получиха свой собствен език
За да разберете същността на проекта Lingodroid, стартиран от Рут Шулц и нейните колеги от университета в Куинсланд, представете си, че в един прекрасен ден сте забравили родния си език, но гласът ви е запазен. Тогава, срещнете някого, ...
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
Почина Денис Ричи, създателят на програмния език C
В дома си в Мъри Хил (Ню Джърси, САЩ), на 70-годишна възраст, почина Денис Ричи (Dennis MacAlistair Ritchie), създателят на езика за програмиране C и основен разработчик на операционната система UNIX.
Има ли някакъв смисъл в езика?
Езикът е една от най – големите загадки на човечеството. Съществуват хиляди езици, неприличащи един на друг. Във всеки език има хиляди думи, които изглеждат произволно избрани, без оглед на това, което се предполага, че трябва да обозначат. ...
Роботите като работодатели
Парадоксално е, но машината не отнема работни места от хората, а напротив, допринася за тяхната заетост. Така твърдят британски учени.
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
Dead Rising 2: Off the Record вече и в Европа
Играта, разработена от студио Capcom Vancouver, посети всички свои платформи (PC, Xbox 360 и PlayStation 3). Феновете на поредицата в Северна Америка получиха своето на 11 октомври, а днес проекта влезе и в Стария свят.
EVGA създаде двупроцесорна карта GeForce GTX 560 Ti
Компанията EVGA представи видеоадаптера GeForce GTX 560 Ti 2Win, собствен дизайн, за игрови настолни компютри.
Вече вместо Вас – робот в офиса
На интерактивната изложба SXSW в Остин (Тексас) бяха представени роботи за дистанционна работа в офис.
Хайнрих Хайне
Хайнрих Хайне е първият модерен литературен творец на немски език и най – великият лирик от периода на романтизма
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други